Det allmänna intresset

Gårdagens budgetproposition satte verkligen fart på landets intresseorganisationer, eller särintressen som några skulle uttrycka saken.

I Sveriges intresse eller ett ängsligt värnande om den egna plånboken? Döm själva. Här kommer i alla fall ett urval av gårdagens budgetkommentarer.

Akademikerorganisationen Saco:s ordförande Göran Arrius är upprörd över skatterna.

– Regeringens politik slår mot breda grupper som satsat tid och pengar på att utbilda sig, säger han och vi kan väl gissa att han först och främst tänker på medlemmar i just akademikerförbund.

TCO:s Eva Nordmark är mindre kritisk. Också hon ogillar skatterna och att jämställdhetsbonusen försvinner, men är desto mer entusiastisk över satsningarna på just utbildning.

– Satsningarna på utbildning är välkomna och välbehövliga, säger hon men påpekar samtidigt att också den som har ett jobb måste få utvecklas.

KållePå LO är man – kanske inte helt överraskande – nöjd men lite otålig.

– Jag tror inte regeringen missar något viktigt område, men investeringarna borde vara betydligt större, säger Karl-Petter Thorwaldsson. LO-ordföranden hade också gärna sett fler möjligheter till yrkesutbildningar, till exempel med sikte på yrken som undersköterska.

Ett LO-yrke, som av en tillfällighet.

Carola Lemne på Svenskt Näringsliv förnekar sig inte heller. På organisationens hemsida förklarar hon inte bara att skattehöjningarna – en bråkdel av de senaste årens skattesänkningar – kommer att brandskatta landet. Hon tar dessutom upp ett gamalt favoritämne.

Carola Lemne
Bild: Svenskt Näringsliv

– Jag är också djupt oroad över att regeringen tycks fortsätta att vilja strypa utvecklingen inom välfärden, säger hon.

Strypa betyder i det här fallet att ifrågasätta kvalitén i verksamhet som plockar ut vinster ur den skattefinansierade omsorgen om äldre, från vården av sjuka eller utbildningen av yngre. Kort sagt, att reagera på skandaler som den kring Carema eller konkurser som den på JB-gymnasiet.

Så där fortsätter det. Tvärsäkra och ganska förväntade synpunkter skulle man kanske kunna säga. Men det finns ett undantag, bussbranschens intresseorganisation Sveriges Bussföretag.

Bussföretagen låter i ett pressmeddelande berätta att man ”välkomnar delar av regeringens höstbudget”.
I klartext betyder det att bussägarna är glada över åtgärder som ska öka busstrafiken, till exempel bättre framkomlighet, premier för elbussar och nya laddstationer. Å andra sidan är man missnöjd med andra delar av budgeten, som den höjda skatten på diesel.

Bättre kan det kanske inte sägas. När det kommer till budgettider är alla sig själv närmast.