Finns det ingen i KD som förstår politik?

Bild Kristdemokraterna
Bild Kristdemokraterna

Jag noterar att kristdemokrater i bland annat mitt hemlän Dalarna rasar mot decemberöverenskommelsen. Häpnadsväckande nog får det lite uppmärksamhet.

I allmänhet har jag uppfattat borgerlig kritik mot uppgörelsen som ett diskret sätt att närma sig Sverigedemokraterna. Det är ju trots allt precis det överenskommelsen behandlar, att undvika att ge Sverigedemokraterna makten över svensk politik.

Dessutom gjordes ju uppgörelsen på förekommen anledning. Budgetspelet för ett år sedan gav ingen vacker bild av den svenska demokratin.

Alltså, när gammelmoderater och Dagens Industri har gnällt har det varit svårt att tolka det som något annat än en protest mot att svensk borgerlighet – till skillnad mot borgerligheten i våra grannländer – ännu inte mönstrat de bruna krafterna under fanorna.

Men vad ska man säga om Kristdemokraterna? Att några partidisktrikt nu tillsammans med TV-frisyren Lars Adaktusson mullrar precis nu när de borgerliga partierna lagt fram var sitt budgetalternativ och när frågan om Sverigedemokraternas konkreta makt tycks vara på väg att försvinna in i en dimma av svärmödrar, övervakning och interna uppgörelser är bara konstigt.

Sanningen är ju att det absolut inte spelar någon roll vad kristdemokraterna i Dalarna tycker. Det spelar inte ens någon roll om de mot förmodan skulle få med sig partivännerna vid veckans stämma i Västerås.

Kristdemokraterna med sina 16 riksdagsmandat kan helt enkelt inte förändra det parlamentariska läget ens om de samlat skulle söka medlemskap i Sverigedemokraterna.

Nej, upproret i Kristdemokraterna är nog till sist inte ett tecken på någon ideologisk eller taktisk orientering mot borgerlighetens mörkbruna värden. Det är nog bara ett exempel på att det i vissa partier finns alldeles för få som alls begriper sig på politik.

Senaste inläggen