Sven-Eric Liedman ny sommarkrönikör på Aftonbladets ledarsida

 

Sven-Eric Liedman. Foto: Anders Lindberg

I sommar kommer idéhistorikern Sven-Eric Liedman, 80, skriva krönikor på Aftonbladets ledarsida.

Hej, Sven-Eric! Du syns på Aftonbladets ledarsida i sommar. Berätta för läsarna – vem är du?

– Jag är gammal idéhistoriker* och har sysslat mycket med Karl Marx. Jag skrev en stor biografi om honom här om året. Jag har också sysslat med skolan, universitetet och modernitetens idéhistoria.

Vad vill du skriva om på ledarsidan?

– Makten och maktlösheten!

– Man säger ofta att felet med kapitalismen är att kapitalismen är girig. Men girighet är en personlig egenskap. Det är kapitalismens makt som är problemet. Den har gjort att politikens makt har krympt.

– Jag kommer till exempel ta upp problemen med skolan, vinsterna och det vi kallar valfrihet när det i själva verket är frågan om kapitalets friheter.

Du är idéhistoriker – vems idéer har varit mest avgörande för att skapa samhället vi har i dag?

– Framförallt nyliberala ekonomer som Friedrich Hayek och Milton Friedman. Samhället har förändrats så enormt sedan slutet på 70-talet och 70-talskrisen. Våra drivkrafter har förändrats, elektroniken, datorer, biotekniken, stora företag som Google, Facebook och Microsoft har dykt upp. Det är inte stål och kol som gäller för kapitalet längre.

– Nu är det inte bara ekonomin utan även kulturen som kanaliserar kapitalismens baksida. Den skapar maktlöshet. Ekonomerna har blivit som översta präster som har sista ordet i samhället.

Och vilka idéer kan ta oss till något bättre?

– Jag hoppas på en radikalisering av politiken. Jag är demokratisk socialist. Jag tycker att analysen av kapitalismen måste uppdateras. Vår tid påminner om den tid Karl Marx levde i, då kapitalismen slog undan benen för allt annat.

Vad vill du att läsarna ska känna efter att ha läst dina texter?

– Jag vill väcka deras indignation!

 

*Sven-Eric Liedman är professor emeritus i idé och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet. Mellan 1976 och 2006 var han professor och har författat en rad böcker i ämnet.  Liedmans bok ”I skuggan av framtiden – modernitetens idéhistoria” tilldelades Augustpriset 1997.

 

Susanna Kierkegaard

 

Senaste inläggen