Moderaterna gästspelar i Putin-TV

Det här är historien om när Moderaterna i Umeå försökte sig på lite desinformation i kölvattnet av de Greta Thunberg-inspirerade skolstrejker som pågår lite här och var i världen.

Ni kan inte ana vad som hände sen.

Det började, som så ofta med en Facebook-rubrik:

”SKOLELEVER I UMEÅ TVINGAS KLIMATSTREJKA MOT SIN VILJA!”

Moderaternas kommunalråd Anders Ågren kunde chockad berätta att elever ”mot sin egen vilja under ordinarie skoltid” tvingas delta i en klimatstrejk.

”En fullständigt bisarr situation”, säger han.

Flera elever vill hellre vara vara kvar i skolan och arbeta, får vi veta. Med de tvingas alltså klimatstrejka.

”Vad blir nästa steg? Kommer alla skolelever tvingas ha obligatorisk närvaro vid demonstrationerna på första maj i Umeå, bara för att skolledningen eventuellt tycker att det är en bra idé?” frågar sig Anders Ågren.

Vän av ordning skulle redan här kunna fråga hur skolverksamhet som är obligatorisk överhuvudtaget skulle kunna utgöra en ”strejk”, att strejka är ju att inte delta i skolans verksamhet. Men men…

Anders Ågren publicerar även en delningsbild på Facebook för att nyheten om strejken ska få ytterligare spridning.

Och det som hänt är verkligen en skandal.
Om det vore sant alltså.
Men det är det inte.

Dagen efter fick Anders Ågren svar av Hans-Erik Carlborg, gymnasielärare Umeå.

Det hela visade sig vara en temavecka om hållbarhet, själva ”klimststrejken” verkar möjligen syfta på elevernas redovisning, i form av en manifestation.

”Veckan skulle avslutas med en redovisning i form av en manifestation kring vad eleverna själva skulle kunna göra för att minska sitt klimatavtryck. ”Duscha fem minuter kortare” och ”cykla i stället för bli skjutsad i bil till skolan” var ett par av förslagen, vilket man kunde se i SvTs inslag efteråt.” skriver gymnasieläraren.

Ursprunget till den uppdiktade historien om strejken verkar vara att en förälder läst en formulering i ett veckobrev som sedan plockats upp av en Moderat webbtidning med det neutrala namnet ”Nyheter i Västerbotten” som utan att kolla fakta publicerat nyheten. Inte heller Anders Ågren har ringt rektorn utan bara publicerat sitt Facebook-inlägg.

Den 30 september blev den uppdiktade historien en världsnyhet.

”Swedish school under fire for forcing kids to take part in climate strike” skriver Vladimir Putins propagandakanal RT (Googla länk, jag länkar inte rysk propaganda).

”A school in eastern Sweden, perhaps hoping to create the next Greta Thunberg, has come in for heavy criticism after saying that its students must take part in a climate change protest during school hours.
Västangård school in Umeå, Sweden, notified parents and guardians that participation in last Friday’s climate strike was mandatory.”skriver RT och anger den moderata partitidningen som källa.

Nu vandrar historien vidare på nätet och blir allt bättre.

Anders Ågren och ”Nyheter i Västerbotten” har tonat ner själva nyheten om den ”obligatoriska klimatstrejken” och Ågren skriver nu i stället att det hela är en principiell fråga om politiska manifestationer.

Men anden är redan ute ur flaskan.

Personligen skulle jag inte bli jätteförvånad om jag får läsa en ännu smaskigare version i en tweet från Donald Trump snart.

Stort grattis till Moderaterna i Umeå. Ni har verkligen satt er stad på kartan.

Anders Lindberg

Senaste inläggen