Lystring pöbeln, Timbro anropar

Lystring pöbeln, Timbro anropar. Miniräknarna har gått varma på tankesmedjans kontor i Stockholm och nu har de bestämt sig för att stiga ned till oss andra dödliga för att berätta om vilka skatter som ska tas bort. I sin nya rapport föreslår de en skattereform som bland annat består av avskaffad statlig inkomstskatt, halverad bolagsskatt och sänkt kapitalinkomstskatt. Sammanfattningsvis så har de skrivit en liten guide för att ge de förmögna i rika kommuner vad de vill ha på bekostnad av vår gemensamma välfärd och våra sociala trygghetssystem.

Förslagen saknar helt förankring i verkligheten. Det absolut allvarligaste är att de till stor del är ofinansierade. Hela 107 miljarder ska betalas genom ”utgiftsminskningar”, vilket de flesta förstår kommer innebära att Sveriges vårdpersonal, lärare och socialtjänst kommer att få springa ännu snabbare. Förmodligen rakt in i väggen.

I klarspråk är det ett direkt hot riktat mot svensk välfärd. ”Minskade transfereringar kan också vara ett sätt att finansiera reformen”, förklarar Timbro på DN-Debatt, vilket är högerspråk för att låta de fattiga ta smällen.

Timbro finansieras av Svenskt Näringsliv just för att föra fram radikala högertankar i den politiska debatten, så egentligen borde man väl inte förvånas. Men nog undrar man ändå lite hur utsikten från elfenbenstornet faktiskt ser ut? Har de missat att Sverige gått in i en välfärdskris?

Åtta av tio kommuner planerar besparingar nästa år. Personal försvinner från äldreboenden och skolor. Det skärs ner på insatser för funktionshindrade. Samtidigt som arbetslösheten stiger avvecklas Arbetsförmedlingen på många orter. Och snart väntar också en nedgång i ekonomin. I gårdagens Aktuelltsändning satt moderaten Anders Knape, tillika ordförande för Sveriges kommuner och regioner, och vädjade om mer statliga medel.

Att låtsas som att situationen i svensk välfärd inte är problem kanske är en lyx som Timbro kan unna sig, men alla vi andra som lever i verkligheten har inte tid med deras sagor.

Kalle Sundin

Senaste inläggen