Virala sminkvideos hotar inte Kina – Tvärtom

Välkomna till ett nytt inslag på Aftonbladets ledarblogg! Redaktionens yngsta medarbetare har satts på att förklara politiska fenomen på sociala medier (utom Twitter. Aldrig Twitter)

Först ut: Hur en instruktionsvideo för smink (”tutorial”) kan användas för att kritisera kommunistregimen i Kina men samtidigt gynna densamma.

Tänk om all politisk aktivism kunde vara lika finurlig som Feroza Aziz virala klipp på videoplattformen TikTok (känt som Det-där-dina-barn-håller-på-med).
På några sekunder berättar hon om den akuta situationen för Uigurer som spärrats in på interneringsläger i Kina. I videon kallar Aziz lägren för koncentrationsläger och en ny ”förintelse”.

Klippet är maskerat som en instruktionsfilm för hur man lägger ögon-makeup. Aziz börjar med att förklara hur hon använder sin fransböjare, men snabbt byter hon, fortfarande med tången i hand, ämne.
Uigurer är en muslimsk minoritetsbefolkning bosatt främst i Xinjiang-provinsen i Kina. Där har folkgruppen förföljts och förtryckts i åratal som en del av den kinesiska diktaturens assimileringsprojekt.
Länge förnekade Peking att Uigurer systematiskt sätts i läger men till sist tvingades kommunistpartiet erkänna praktiken.
Själva kallar de lägren för ”center för utbildning” och som ett sätt att bekämpa terrorism, men tidigare i veckan publicerade SVT genom det internationella journalistnätverket ICIJ läckta kinesiska regeringsdokument där ”omskolning” visar sig vara en rejäl underdrift.

De fängslade Uigurerna ska enligt de hemligstämplade dokumenten fostras till ”godkända kinesiska medborgare” under full videobevakning. Få har någon som helst kontakt med omvärlden och de tvingas sitta inlåsta bakom järnstängsel i minst ett år.
Vittnesmål från Uigurer som fått asyl i Sverige bekräftar bilden. Vissa av dem har hotats med att deras anhöriga kommer låsas in om de inte samarbetar med den kinesiska regimen.

Feroza Aziz, som är amerikansk medborgare bosatt i New Jersey, fick sitt konto blockerat på TikTok strax efter att den aktuella videon lagts upp, men inte före videon delats på andra videoplattformar. Den möjliga censuren boostade delningarna av videon – TikTok är nämligen ett kinesiskt bolag och kontrolleras alltså i förlängningen av samma kommunistregim Aziz kritiserar.
Huruvida videon faktiskt censurerats från Peking är oklart. TikTok har förnekat det och förklarat blockeringen i relation till en meme på Usama bin Laden Aziz lagt upp på ett annat sedan tidigare blockerat konto. Nu har man dock bett om ursäkt, och sagt att blockeringen varit ett misstag.

Resultatet är i varje fall att miljoner nu sett uppropet för Uigurernas rättigheter, och antagligen av långt många fler unga än som hade nåtts av ICIJ-läckan genom traditionella medier.
I sak är det bra. Kinas behandling av Uigurerna bör hamna högt upp på den internationella politiska agendan. Att en hel befolkning fängslas och förföljs borde väcka ramaskri och få mer än ett land att fundera på vilka affärsrelationer man egentligen är villig att teckna med diktaturen.
Däremot är det svårt att se hur Aziz klipp på något sätt skulle utmana Kina.

Trots vad Aziz och många av hennes följare tror är det inte särskilt troligt att hon aktivt censurerats. Hennes klipp lär heller inte blivit viralt inom Kina. Tiktok är precis lika strikt censurerat och filtrerat i Kina som alla andra sociala medier som verkar där. Utanför Kinas gränser försöker TikTok agera som vilken aktör som helst – inklusive att samla in så mycket data som möjligt från sina användare.
Användardata som alltså hamnar rakt i den kinesiska regimens händer.

Uigurer i Sverige och andra västländer har beskrivit hur kinesiska agenter försöker pressa dem till att bevaka sina landsmän. Deras beteendemönster ska rapporteras in och kartläggas. Med datan från plattformar som TikTok kan regimen bevaka sina medborgare och anklagade dissidenter utomlands helt utan mellanhänder.

All interaktion med Aziz klipp på plattformen är potentiellt information till Kina.
Information Kina antagligen mer än gärna tar emot.

 

 

Senaste inläggen