Startsida / Inlägg

Varför alla älskar Nicke Nyfiken

av Tina Löfström
photo-montage-488177_1280

Vissa människor har en tendens till att få vem som helst att känna sig välkommen och uppskattad i deras sällskap. De lockar fram det bästa i en och får en att öppna upp en själv och berätta härliga historier och djupa insikter. Jag har en sådan i min närhet, låt oss kalla honom Nicke. Jag fullkomligt ÄLSKAR att umgås med Nicke! Han får mig att känna mig intressant och smart och utmanar mig och mina tankar varje gång vi ses.

Tänk vad härligt att vara Nicke också, som kan locka fram alla dessa positiva känslor hos människorna runt omkring sig! Men vad är det som gör Nicke till just Nicke?

Jo, Nickes hemlighet är att han ser till att hålla sig nyfiken på världen omkring sig. Vi tycker om när folk är nyfikna på oss och våra liv. Så när någon visar nyfikenhet genom att ställa frågor tycker vi om den personen. Det bästa med detta är att alla kan bli mer nyfikna. Nyfikenhet är nämligen en träningssak!

Det går träna på att stärka sin nyfikenhet!
När vi tror att vi har koll på läget, så skiftar vår uppmärksamhet och vi blir mer benägna att kategorisera och sätta etiketter på andra. ”Anna är en sån där snäll person” och ”Eva gillar att cykla”. När vi tänker att vi har koll på någon i vår närhet så slutar de flesta helt sonika att ställa frågor och utforska personen djupare. Detta gäller dock inte för den Nicke Nyfiken.

Om du vill träna dig i nyfikenhet kan du börja med att fokusera på vad du INTE vet om dina kollegor eller din sambo. Ställ frågor för att utforska dessa okända delar hos de du redan tror dig känna. Välj ett område som du tycker är intressant och fråga dina kollegor något kring det.

 •  Tycker du om deckare – fråga vilken dina lunchkompisars favoritdeckare är.
 • Beundrar du din sambos förmåga att hantera motgångar – fråga om hens bästa knep.
 • Älskar du tv-serier? Lyssna in vad grannen har för bra tips!

Listan kan göras oändlig men handlar om en och samma sak:
Väck liv i nyfikenheten och Våga fråga!

Lycka till!
Tina Löfström

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Jennifer Snårbacka, Mikael Hedmark och Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB