Malin Collin

La Dolce Vita vs Hell i Stockholm

Startsida / Inlägg

Hatkommentarer på bloggar är ett symptom på hur långt vi har till ett jämställt samhälle

av Malin Collin, reporter

En tjatig men alltid lika aktuell företeelse i bloggvärlden är hatkommentarer. Nu är det Carolina Gynning som lägger ner sin blogg efter ihållande påhopp av sjuk karaktär. Ebba von Sydow skrev igår ett syrligt blogginlägg där hon lade upp några exempel på vilken typ av kommentarer hon åker på ungefär varje dag. Det spelar liksom ingen roll vad Ebba än skriver om – någon person med uppenbara tvångsyndrom måste, likt ett tics, berätta att Ebba har för grova ben, för hög panna, för tunn överläpp, är för kort, för lång, för snygg, för ful – ja, allt och lite till.

Jag hade något vag tanke för ett par år sedan att hatkommentarerna borde lägga sig lite när bloggarna inte är någon nyhet längre. För folk har ju alltid en tendens att sky nya saker som pesten men sedan glömma bort hur de resonerade från början och hoppa på tåget så småningom (tänk hur folk resonerade kring mobiltelefoner runt 1996 – ”gå runt och prata på stan, herregud! Det finns inget som är så viktigt så det inte kan vänta tills man kommer hem!”). Men hatkommentarerna ökar i samma takt som bloggarna slår nya besöksrekord.

De två saker som utkristalliserar sig är:

1. Tjejer/kvinnor får allra mest skit och allra oftast från andra tjejer/kvinnor

2. Hur mycket dålig självkänsla genomsyrar egentligen det här landet? (För jag är övertygad om att man har låg självkänsla när man tar sig tid att kommentera elaka saker om andras utseenden)

Då hamnar vi precis där vi har varit i hundra år: tjejer klankar ner på tjejer, kvinnor hjälper inte kvinnor och därför kommer vi aldrig att nå den jämställdhet som efterfrågas. Så länge tjejer tycker att det är viktigare att konkurrera med andra tjejer istället för att ge varandra lite cred så kommer vi inte så långt. Jag blir så oerhört trött.

Inse att alla är olika men att alla har rätt att synas, blogga och lägga upp foton på sig själva UTAN att få höra hur fula eller tjocka de är. Och framför allt: lägg den energin som det tar att formulera, skriva, fylla i kommentarskod och publicera en hatkommentar på att hitta grejer som får dig att känna dig starkare eller må lite bättre.

Att skriva att en tjejbloggare är ful gör ju inte dig snyggare.

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB