Startsida / Inlägg

Drömhuset byggs under semestern

av Pär Olsson


Alla kanske inte gör som jag och seglar hit för att sedan bli kvar för evigt. De flesta kommer hit under semestern och blir tagna av den fantastiska pulsen i Palma, det blåa havet eller Tramuntanas toppar. En kvällspromenad i Palmas gamla kvarter kan ju få vem som helst att sälja allt och flytta hit på studs. Hur många gånger har man inte köpt lägenheten ovanför favorit baren halv sju på morgonen?!

Hur som helst kan drömmen bli verklighet och bostadsmarknaden har tagit fyr på de baleariska öarna. Många utlänningar har klipp till och köpt ett andra boende på sin favorit plats. De senaste dagarna har radiokanalen Mallorca Sunshine Radio dundrat ut nyheten att det har sålts fastigheter för drygt 400 miljoner euro hittills i år på de baleariska öarna, varav 50 % av affärerna har gjorts av utlänningar.

 

DSC_7882

Jag köpte en ruin till lägenhet för ett och halvt år sedan. Den hittade jag på Facebook av en slump när jag rotade runt bland alla inlägg. Jag såg potentialen i guldklimpen som hade varit övergiven i 30 år och slog till. Att jag sedan har levt ett år utan glas i vissa fönster hade jag inte med i beräkningen. Nu är det mesta klart och jag är super nöjd.

_DSC2861

Det är inte svårt att köpa lägenhet här men det finns ändå skillnader, där den största är kulturell. När jag letade objekt blev jag förbryllad av de dåliga annonserna och jag fick vara kreativ när jag kollade på bilderna. Mitt bästa tips är att åka och titta på allt som vekar intressant, trots att bilderna inte lockar. Budgivningar existerar knappt och man förhandlar istället om priset med ägaren, vilket kan bli en långdragen process. Jag har några kompisar som har hållit på i över ett år med att köpa sin lägenhet. Jag rekommenderar också att anlita en advokat som kollar igenom papperna till fastigheten/lägenheten. Det kostar en del men det känns tryggt att ha allt i ordning när man väl skriver under köpekontraktet. På så sätt undviker man överraskningar som till exempel skulder eller illegala tillbyggnader som kan vara dolda i spansk byråkrati.

_DSC2789

Jag blev tvungen att ringa min vän och fastighetsmäklare Stefan Wiezell, som driver Fastighetsbyrån i Palma. Jag frågade honom vad man ska tänka på när man letar semesterboende på Mallorca.

Han tipsar:

– Välj en mäklare som du har förtroende för, eftersom det inte finns några krav på mäklarlicens på Mallorca.

– Hyr bil och lär känna ön innan du bestämmer dig vart du ska leta efter din bostad. Och ha en klar bild över vad för slags boende du vill ha.

– Gör en lista och prioritera dina önskemål. Även fast det kan vara svår att göra avkall på havsutsikten.

Råd i samband med köpet:

– Ha din finansiering klar innan visning. Be din mäklare eller bank om råd.

– Tänk på dolda kostnader så som spanska skatter och avgifter. Det tillkommer alltid en kostnad på ca 12% av köpeskillingen.

–  Gå inte med på att betala delar av beloppet svart.

Lycka till!

_DSC4423 DSC_2025

 

 • Tjänstgörande redaktör: Ellinor Brenning & Erik Melin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB