Startsida / Inlägg

Matfrossa på Mercat Olivar

av Pär Olsson

 

IMG_8472

Jag tänkte spinna vidare på mitt senaste inlägg och återkomma till Mercat Olivar i centrala Palma. Under den senaste veckan har jag nämligen blivit stamkund hos några av de bästa försäljarna i saluhallen. För den som älskar mat och fina råvaror är det här man ska hänga. Det är en utmärkt plats att lära sig mera om den mallorquinska maten och pumpa kunniga på deras recept och tillbehör.

IMG_8470

Croquetas gjorda på aubergiune, spenat, torsk eller den urgoda korven butifarró. Bara uppsynen av alla delikatessernas får en att gå upp i vikt. Men det är på fiskmarknaden som jag går i koma över de röda Soller-räkorna! Goda så att man svimmar.

IMG_8466-1

Det bästa med saluhallen är att mellanhänderna är få och ofta är råvarorna närsgårds eller fiskat utan för öns kust. Äpplena är inte inplastade och märkta ECO utan plockade för att ätas och inte ligga och blänka i en skål på bordet. De räkor som finns på isbädden i Mir Veras monter är få som om dom vore fiskade med hov. Hon tittar stolt på mig och säger att de är fångsten som kusinen fiskat för idag.

IMG_8461

Visst är det en kommersiell business men på en hållbar nivå. Idag fastnade jag med min nyfunna vän Isabel Maria som säljer fisk och har tonfisk som sin specialité. Vi hamnade i en lång konversation om vilken fisk jag ska göra carpaccio på i morgon. Hon grubblade länge på vilken fisk som är i säsong just nu och som kan passa. Det återstår att se i morgon när jag ska dit för att se vad hon har fått för fångst.

IMG_8462

Det lönar sig att ta ett varv extra och kolla utbudet innan man tar upp plånboken för att göra sina inköp. Konkurrensen är ändå stor inne på marknaden och kvalitén kan svikta mellan stånden. Det gäller att lista ut vad de olika butikerna är bra på. Nyckeln till en lyckad handling är att ta god tid på sig och prata med personalen. Det är ju också roligt att skvallra men innehavaren medan de rensar din fisk. Vilket kan leda till en liten men oväntad rabatt!

Mina favoriter just nu:

Pescados Mir Vera, Soller räkor.

Polleria Zanoguera, croquetas och butifarró.

Los sabores del mundo, kryddor.

Aceitunera Baserar, inlagda delikatesser.

Mari i Biel, söta meloner och solmogna fikon.

Saglá, ost som sticker ut.

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Fredrik Palmqvist och Matilda Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB