Europa uselt på att bemöta högerextremister
av
Att tiga ihjäl dem fungerade inte.
Nu försöker Europas etablerade partier hitta nya sätt att bemöta högerextremisterna.
Resultatet? Uselt än så länge.
När den holländske högerpopulisten Geert Wilders i februari försökte resa in i Storbritannien stoppades han av de brittiska myndigheterna. Wilders var inte välkommen på grund av sina anti-muslimska åsikter.
Britternas aktion gjorde att Wilders fick stor uppmärksamhet i media. Av många framställdes han som en martyr som förföljdes för sina åsikter skull.
I slutet av förra veckan flög Wilders än en gång till Heathrow. Den här gången släppte britterna in honom. Wilders kunde ta sig till parlamentsbyggnaden i Westminister där han tänkt hålla ett tal men blev hindrar av muslimska motdemonstranter.
Ändå blev det en seger för honom och de mörka krafterna.
Fallet Wilders beskriver de etablerade partierna dilemma. Hur ska de lyckas stoppa högerextremisterna framfart? På vilket ben ska man stå?
Att undertrycka deras åsikter fungerar inte i dagens internetvärld då möjligheterna att nå ut är så mycket större. Tiger normala medier ihjäl dem blir det bara en bekräftelse på de högerextremas konspirationsteorier.
I många länder är de dessutom så stora att de har ett demokratiskt mandat.
Öppet möta deras åsikter?
En ny taktik som än så länge inte verkar fungera. De högerextrema har blivit mycket skickligare i att argumentera och försöker ofta dölja sin verkliga agenda. Sverigedemokraterna är bara ett exempel på det.
Dessutom slår dessa partier an en stäng hos många. Det finns folk som är rädda för att muslimerna är på väg att ta över världen eller att utlänningar tar deras jobb. Den rädslan är inte lätt att argumentera bort. Särskilt inte i tider av ekonomisk kris och allmän osäkerhet.
Anders Widfeldt, expert på högerextrema rörelser vid Universitetet i Aberdeen har en teori om hur de högerextrema gynnas.
– Ju mindre skillnad det är mellan de etablerade höger och vänsterpartierna desto bättre grogrund för högerextremism, säger han. Men om de har framgång eller inte beror också på hur karismatisk partiledaren är och hur bra det politiska budskapet är förpackat. Något universalmedel för att bekämpa dem finns inte.
Att anpassa sig är en vanlig taktik.
I praktiken är det vad som händer runtom i Europa. Etablerade partier intar hårdare ståndpunkter mot invandrare och muslimer. Genom att plocka upp en del av deras åsikter hoppas samhället dra undan mattan för högerextremisterna.
Senast under valen till Europarlamentet lyckades Frankrikes Nicolas Sarkozy stoppa Len Pen och Nationella Frontens framgångar genom att inta en hård linje mot invandrare. Han uttalade sig också väldigt negativt om burkan, en slöja som nästan helt täcker kvinnan ansikte, och sa att den inte var välkommen i Frankrike.
Medan högerextremisterna gick kraftigt fram runtom i Europa så gick de tillbaka i Frankrike.
Men till priset av att samhället anammar idéer som man tidigare så hårt bekämpat.
Vad är då vunnet?
FAKTA
De högerextrema och högerpopulistiska partierna i Europa är en brokig samling som skiljer sig åt rätt mycket. En sak har de gemensamt, fientlighet mot invandrare och flyktingar.
Här är några av Europas extrema högerpartier.
Storbritannien:
BNP, British National Party med Nick Griffin som ledare. Fick två platser vid valen till Europaparlamentet. Första gången till blivit invalda i någon församling. BNP tvingas nu låta även icke-vita bli medlemmar.
Nederländerna:
Frihetspartiet under ledning av Geert Wilders. Blev näst största parti i Europavalen. Jämställer Koranen med Adolf Hitlers ”Mein Kampf”.
Ungern:
Jobbik med ledaren Gabor Vona. Fick 15 procent i EU-valet. Vill ha specialpolis för att skydda medborgarna mot brottslighet och romer.
Italien:
Lega Nord med ledaren Umberto Bossi. Invandrarfientligt. Sitter i parlamentet som stödparti åt Silvio Berlusconi.
Bulgarien:
Attack med Volan Siderov som ledare. Vill förbjuda andra språk än bulgariska och utländskt ägande.
Belgien:
Vlaams Belang, tidigare Vlaams Block. Vill ha en oberoende flamländsk stat. Alla som vill komma dit måste klara flamländskt språk- och kulturtest i sitt hemland först.
Frankrike:
Nationella Fronten med Le Pen. Tappat något. Inne i generationsskifte där Le Pens dotter Marine troligen blir ny partiledare.
Danmark:
Dansk Folkeparti. Ledaren Pia Kjaersgaard har skickligt ”tvingat” övriga partier att bli mer invandrarfientliga.
Norge:
Fremskrittspartiet med Siv Jensen. Gjorde nyligen ett rekordval i Norge där de fick 22,8 procent och blev största borgerliga parti. Har mer komplett politik än de flesta invandrarfientliga partier och anses mer moderata.
Österrike:
Har numera två konkurrerande högerextrema partier, FPÖ och BZÖ. Totalt fick de över 28 procent i parlamentsvalen förra året. Tidibgare högerpopulistiske ledaren Jörg Haider dog i bilolycka förra året.
Schweiz:
SVP med starke mannen Christoph Blocher. Fick 29 procent av rösterna i senaste valet. Sitter i regeringen men skakas också av inre splittring.
Slovakien:
Slovakiska nationalistpartiet. Fick 19 procent av rösterna i EU-valet men valdeltagandet var extremt lågt. Är emot invandrare i allmänhet och romer i synnerhet.