Gorbatjov – Berlins hjälte
av
Sitter på en presskonferens i Berlins röda rådhus med förre Sovjetledaren Michail Gorbatjov.
Många kan sägas ha spelat centrala roller för att en av vår moderna tids mest spektakulära händelser verkligen skulle bli av.
Men utan Gorbatjovs medverkan hade Berlinmuren aldrig kunnat öppnas.
Han myser småleende medan han berättar om hösten 1989.
Han hade, liksom jag själv, varit med på firandet av DDR:s 40-årsjubileum. Lyssnat på Erich Hoeneckers tondöva tal.
– När vi kom ut kunde vi inte undgå att se fackeltågen och höra talkörerna, berättar Gorbatjov.
Polens premiärminister vände sig mot Gorbatjov och frågade om han förstod tyska.
– Tillräckligt för att förstå vart det här kan leda, svarade Gorbatjov.
Är detta slutet för DDR, undrade polacken.
– Förmodligen, svarade Gorbatjov.
Sovjetunionens dåvarande ledare börjar se gammal ut. Men hålla låda kan han. Av de fem personerna som sitter vid podiet är det bara en mans åsikter alla är intresserade av. Gorbatjov vet det.
Den stora lokalen är fullsatt. Journalister och fotografer trängs utefter väggarna för att få plats.
Alla vet att om Gorbatjov gett DDR-ledarna klartecken till att använda våld mot befolkningen så hade muren kanske fortfarande stått kvar. Därför är han lite av en hjälte i Berlin.
Gorbatjov berättar att man nästan dagligen diskuterade DDR och den tyska situationen inom det sovjetiska ledarskapet.
– Jag anade att saker skulle hända men inte att det skulle gå så snabbt. En återförening trodde varken Helmuth Kohl eller jag var aktuell förrän på 2000-talet. Vi var usla tippare. Historien satte oss på plats.
Den numera 78-årige Gorbatjov talar enbart ryska. Långa perioder glömmer han bort att låta tolken översätta. Hon antecknar febrilt för att inte missa något.
I början är den gamle mannens röst svag. Ju länge han talar desto mer kraftfull och lik den gamle världsledaren blir den.
Han betonar vikten av att inte göra om misstagen som ledde till andra världskriget och Tysklands delning. EU ser han positivt på men tycker att utvidgningstakten varit lite väl snabb. Vilket gäller även för Nato.
Plötsligt börjar Gorbatjov gräva i innerfickan på sin grå kostym. Han bläddrar i en tunn pärm och tittar på klockan. Dags att bryta upp. Om en timme ska han återigen gå den historiska sträckan från öst till väst. Nu med Angela Merkel och Lech Walesa. Den senare en annan av centralfigurerna bakom murens fall.
Ps. Ber om ursäkt för att en del av bilderna är av dålig kvalitet. Det beror på att jag ibland måste plåta själv och bara har tillgång till kameran i min iphone. Knappast den bästa kameramobilen. Ds