Ifrågasatt val splittrar Latinamerika och USA
avOavsett den eventuella legitimiteten av valet i Honduras så kan man konstatera en sak.
Resultatet riskerar att ytterligare vidga klyftan i Latinamerika mellan vänster- och högerregimer och mellan USA och stora delar av Latinamerika.
Ur demokratisk synvinkel är det knappast optimalt att störta en folkvald president i en militärkupp och sedan hålla ett val för att försöka legitimera kuppen.
Redan där gick eliten i Honduras fel.
Det hade varit smartare att ta prestigeförlusten i att återinsätta Manuel Zelaya på presidentposten de få månader han hade kvar och sedan hålla nyval. Det resultatet hade inte alls blivit lika ifrågasatt.
Nu hänger ett fuskmoln över valet där inte bara resultatet ifrågasätts utan även hur många det var som röstade. Bara en tredjedel av befolkningen säger Zelaya som uppmanade till bojkott. 60 procent säger regimen.
I nuläget litar jag inte på någon av dem.
Och hur blir det med pressfriheten och andra medborgerliga fri- och rättigheter som inskränkts under kuppregimen?
Kontinentens tunga vänsterregimer som Brasilien och Venezuela har hela tiden stöttat Zelaya. Det låter som de tänker fortsätta göra det och vägra godta valresultatet.
USA har däremot bytt fot. Efter att först ha krävt Zelayas återinsättande är man nu beredd att godta valresultatet som ett sätt att komma ur dödläget.
Då hamnar Obama på kollisionskurs med stora delar av Latinamerika.
Även de redan delvis inflammerade situationen mellan kontinentens vänster- och högerregimer ser ut att förvärras då de gör olika ställningstaganden till valet.
Allt för att de redan rika och priviligerade i Honduras inte kunde hålla fingrarna i styr.