Startsida / Inlägg

Dansk självmordsbombare del av oroande terrortrend

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Vad är det som får unga invandrare uppvuxna i väst att återvända till sina hemländer för att strida eller utföra terrordåd?

Trenden och att det är så svårt att hitta svaret på frågan borde oroa oss alla.

I förra veckan gick en somalier utklädd till kvinna in på ett hotell i Mogadishu och sprängde sig själv i luften. Han tog 22 personer med sig i döden. Däribland tre ministrar i Somalias regering.

Nu visar det sig att mannen bott större delen av sitt liv i Danmark.  Båda hans föräldrar är danska medborgare. 25-åringen bodde fram till förra året i en förort till Köpenhamn när han återvände med fru och barn till Somalia.

Familj och bekanta i Danmark säger att de är chockade. 25-åringen visade enligt dem inga som helst extremistiska tendenser.

Vore det ett enstaka fall kunde man inbilla sig att det handlade om en psykiskt sjuk eller på annat sätt traumatiserad person.

Tyvärr blir beteendet vanligare och vanligare.

För några veckor sedan avslöjades att somaliska ungdomar bosatta i Sverige rekryteras för att strida i inbördeskriget i Somalia.

Läser i dagens telegramskörd att fem amerikanska medborgare gripits i Pakistan när de var på väg att etablera kontakt med en av terrororganisationerna där. I motsats till fallet med svenske Mehdi Gezali sägs amerikanerna själva ha erkänt att de kommit till Pakistan för att få terrorträning.

En tidigare självmordsbombning i Somalia genomfördes av en amerikansk medborgare.

Det är illa nog att ungdomar uppfostrade i väst beger sig till sina hemländer och genomför terrordåd. Men hur långt borta är det att de istället bestämmer sig för att genomföra dåden i Danmark, Sverige eller USA?

Bombdåden i London 2005 utfördes av brittiska medborgare av bland annat pakistanskt ursprung. Danmark har flera gånger gripit grupper av invandrade danskar som man hävdar var i färd med att planera terrordåd.

Jag vill inte peka ut invandrare som presumtiva terrorister. Tvärtom jobbar de flesta ärligt, hårt och målmedvetet för att skaffa sig ett bra liv i sina nya hemländer.

Men uppenbarligen finns det undantag.

Vilka dessa är blir svårt att sålla ut när vi kan så lite om vilka mekanismer som driver dem. Men uppenbart är västvärldens uppträdande mot islam och i muslimska länder en faktor.

President Obama vill bekämpa al-Qaida i Pakistan och Afghanistan. Bara så anser han att västvärlden går att skydda från framtida terrorattacker.

Samtidigt blundar han för att samma krig radikaliserar unga invandrare i USA och Europa.

Genom att bekämpa terrorister där kanske vi istället skapar egna här hemma.

Något som i längden kan visa sig vara mycket farligare.

  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen och Alex Rodriguez
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB