Landet som toppar listan över kollapsade stater
av
I början av 90-talet var jag på reportageresa i Somalia.
Vi landade med ett litet FN-plan på Mogadishus flygplats, omgiven av stridsvagnar.
Enda sättet att ta sig runt huvudstaden utan att bli skjuten var att anlita något av de tungt beväpnade ungdomsgängen som körde runt i stora jeepar som livvakter.
Den blodige diktatorn Siad Barre hade nyligen störtats och nu slogs ett antal krigsherrar om makten.
I vissa kvarter var nästan alla hus sönderskjutna.
I mitt stilla sinne tänkte jag då att mycket värre än så här kan det inte bli.
Oj, så fel jag hade.
Sedan dess har Somalias inbördeskrig gått från kaos till total anarki. Landet toppar listan över kollapsade stater, så kallade failed states.
I går exploderade en bomb i Mogadishu. Inget konstigt med det. I Mogadishu är en dag utan våld det som väcker sensation.
Att bombdådet i går ändå lyckades tränga sig in bland de internationella nyhetsbyråernas telegram beror på att tre av de 22 döda var ministrar i landets regering.
För hör och häpna, Somalia har faktiskt en regering.
Under många år satt den i Kenya utan något som helst reellt inflytande över situationen i Somalia. Först 2007 kunde den flytta till Mogadishu, tack vare skydd av etiopiska trupper. Regeringen har aldrig kontrollerat mer än begränsade delar av landet.
I dag anses den bara ha kontroll över ett antal kvarter i huvudstaden. Resten är i händerna på olika klaner eller islamistiska grupper.
Somalia har i praktiken inte haft ett ordnat styre sedan diktatorn Siad Barre störtades 1991.
Inbördeskriget har omväxlande ökat och minskat i intensitet genom åren men aldrig upphört.
Med tiden har den muslimska fundamentalismen vuxit sig allt starkare. I dag är landet en perfekt grogrund för framtida terrorister.
Kanske hade det sett annorlunda ut om FN och USA haft ork att fullfölja sin fredsinsats i början av 90-talet. USA gav upp efter de ”berömda” scenerna där amerikanska soldaters lik släpades runt på Mogadishus gator av triumfatroriska somalier.
Säker kan man inte vara. Titta på exemplet Afghanistan. I stora delar av landet råder samma laglöshet som i Somalia med den skillnaden att det finns 100 000 utländska trupper på plats. Snart 30 000 till.
Ändå ligger landet på sjunde plats på listan över kollapsade stater.
Med Obamas löfte om tillbakadragande och med den europeiska allmänhetens allt större ifrågasättande av kriget är ett Afghanistan utan utländska trupper förmodligen inte så många år bort.
Vad händer då?
Exemplet Somalia ger inte mycket hopp om att läget förbättras.
Men en klar inblick i hur svårt det är att få en stat på fötter när den väl börjat rasa samman.
Fakta:
Att en stat anses ha kollapsat definieras som att staten inte längre kan upprätthålla grundläggande funktioner och ansvar. Att man inte har kontroll över hela sitt territorium eller att man inte kan umgås med andra stater som en fullvärdig medlem av det internationella samfundet.
Den amerikanska tankesmedjan Fund for Peace och tidskriften Foreign Policy sammanställer varje år en lista över ”failed states” eller de som riskerar att hamna där. Här är listan för 2009 som för andra året i rad toppas av Somalia.
1. Somalia
2. Zimbabwe
3. Sudan
4. Tchad
5. Kongo-Kinshasa
6. Irak
7. Afghanistan
8. Centralafrikanska republiken
9. Guinea
10. Pakistan
11. Elfenbenskusten
12. Haiti
13. Burma
14. Kenya
15. Nigeria
16. Etiopien
17. Nordkorea
18. Jemen
19. Bangladesh
20. Östtimor