Startsida / Inlägg

Nyckelval kan sätta krokben för Obama

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

 

Att fylla platsen efter avlidne senatorn Ted Kennedy var egentligen bara en formalitet.

Trodde demokraterna.

Nu riskerar Barack Obama att få fira sin ettårsdag i Vita Huset med en rejäl politisk motgång som kan sätta stopp för hans sjukvårdsreform.

I natt svensk tid avgörs vem som vinner senatsvalet i Massachusetts.

Om republikanen Scott Brown avgår med segern förlorar demokraterna sin filibustersäkra majoritet i Senaten. För att inte republikanerna ska kunna döda eller förhala viktiga beslut krävs 60 senatsplatser. Precis vad demokratern har i dag.

För Obama är senatsvalet så viktigt att han i söndags gjorde en blixtutryckning till Boston för att hjälpa demokraternas kandidat Martha Coakley. Trots att han missade hustrun Michelles födelsedagsfirande på 46-årsdagen.

Demokraterna må vara förlåtna för att de tagit ut segern i förskott. 

Massachusetts är en av landets mest liberala stater. Man har inte valt en republikansk senator på 38 år. Det var den enda staten som röstade för George McGovern mot Richard Nixon 1972.

Just den här senatsplatsen har hållits av en Kennedy de senaste 60 åren. Symboliskt skulle en förlust svida rejält för Obama.

Brown är en tämligen okänd, klassiskt konservativ republikan som en gång i tiden blev utsedd till USA:s sexigaste man. Han borde inte ha skuggan av en chans i Massachusetts. Att han ändå har det enligt opinionsmätningarna visar att det finns många som vill proteströsta mot Obama och hans reform som ska ge sjukförsäkring åt alla amerikaner.

Detta faktum har fått republikanerna att kasta in stora pengar i Browns kampanj.

En slutgiltig omröstning återstår innan sjukvårdsreformen kan bli lag. Med bara 59 demokratiska senatorer kan förslaget falla. I så fall omintetgörs Barack Obamas största inrikespolitiska framgång hittills.

Inte bara det.

Utan den absoluta majoriteten riskerar delar av presidentens övriga agenda att haverera. Det han ska få gjort måste ske inom det närmaste året. Sedan börjar upptakten för valrörelsen 2012 och allt blir ännu svårare.

Vissa bedömare drar paralleller med Boston Te Party för över 200 år sedan. Då gjorde delar av befolkningen uppror mot de höga skatterna genom att dumpa balar med te i Bostons hamn.

Valet i natt ses som ett nytt potentiellt uppror av dagens ”rebeller” mot Obama som vill höja skatter och öka statens utgifter.

Avgörande blir om demokraterna lyckas få ut sina mer ”nöjda” väljare trots snökaos i Massachusetts.

 

 

  • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Joakim Ottosson & Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB