Startsida / Inlägg

Världen ger med ena handen men tar med den andra

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Vill man hjälpa Haiti finns det en effektiv åtgärd som det hittills bara mumlats om.

Efterskänk landets utlandsskuld på sju miljarder kronor.

Lite konstigt är det när världen pumpar in miljoner i bistånd samtidigt som det sönderslagna Haiti ska betala stora summor i ränta och amortering på utlandslånen.

Världen ger med ena handen men tar med den andra.

Biståndsminister Gunilla Carlsson fick frågan i radions P1 i morse om att efterskänka utlandsskulden men ville inte riktigt ge något svar. Detta trots att Sverige sitter i Internationella valutafondens, IMF, styrelse (som står för en stor del av lånen) och skulle kunna ta ett lovvärt initiativ i frågan.

Andra länder har visat snabbare fotarbete. Taiwan har meddelat att man är beredd att avskriva sitt lån till Haiti på närmare 700 miljoner kronor. En nation som IMF och Världsbanken klassar som ”ett av världens mest skuldsatta fattiga länder”.

Utlandsskulden är ett stort problem för många u-länder. Skuldavskrivning används alltmer som ett sätt att få fattiga länder på fötterna. I fallet Haiti verkar det vara sällsynt välmotiverat i efterdyningarna av den humanitära katastrof som förstört vägar, skolor, bostäder, sjukhus och regeringsbyggnader.

Om världen fortsätter ge med ena handen men tar tillbaka med den andra motverkas ju hela syftet med biståndet. För även om det just nu mest handlar om katastrofhjälp så kommer Haitis behov att vara enorma för lång tid framöver. Så omfattande att det inte finns några som helst möjligheter för landet att klara av det på egen hand.

IMF:s chef föreslog i går en internationell ”marshallplan” för Haiti liknande den som USA initierade för att bygga upp Europa efter andra världskriget. Ingen dum idé.

Då verkar det konstigt att IMF i förra veckan erbjöd Haiti ett nytt stort lån.

IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn motiverade lånet med att det går snabbare att bevilja ett lån än en gåva Han tänker han själv ta initiativet till att lånet senare omvandlas till gåva. 

Låter osedvanligt krångligt men om han håller sitt löfte är det väl helt ok.

En stor del av Haitis utlandsskuld avskrevs redan förra året, före jordskalvet. Att efterskänka resten verkar inte vara en omöjlighet. Men någon måste lyfta upp frågan på bordet. Gärna nu medan Haiti fortfarande är i världens fokus.

Vad säger du, Gunilla Carlsson?

 • Tjänstgörande redaktörer: Matilda Andersson, Nils Höglander och Aleksandra Wojcik
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB