Sarah Palins party med sikte på Vita Huset
avNästan tre år återstår till nästa presidentval i USA.
Ändå känns det som valrörelsen tjuvstartade med Sarah Palins framträdande inför den så kallade Tea party-rörelsen i USA i helgen.
Publikens vrål ”Ställ upp, Sarah. Ställt upp” är en klar indikation om vem som kan bli Obamas huvudmotståndare 2012.
Allt Sarah Palin, McCains vicepresidentkandidat i valet 2008, gör just nu ser ut som förberedelser för att försöka bli det republikanska partiets kandidat.
I slutet av förra året släppte den före detta Alaskaguvernören sina memoarer och gav sig ut på en välbesökt, landsomfattande bokturné. Hon har börjat jobba som kommentator hos den konservativa TV-kanalen Fox News. En plattform som garanterar att hon håller sig i rampljuset.
Nu har hon blivit nån slags inofficiell ledare för en ny folkrörelse av missnöjda vita medelålders amerikaner med stark gudstro.
Tea party-rörelsen började formas i april förra året. Med hjälp av internet hittade likasinnade snabbt varandra. Rörelsen spred den sig som en löpeld över landet och har redan ställt till problem för president Obama.
Gemensam nämnare är hat och ilska mot hur Obama styr landet, höga skatter och statens frikostiga spenderande trots att pengar saknas i kassakistan.
Tea party-anhängarna förenas av sitt missnöje men är annars oense om det mesta. Inte ens ursprunget till rörelsens namn är oomstritt.
Kommer det av The Boston tea party 1773 där folket gjorde uppror mot de höga skatterna genom att dumpa balar med te i Bostons hamn? Eller kommer det av initialerna från slagordet ”taxed enough already”?
Den gångna helgen höll rörelsen sitt första årsmöte i ett lyxigt hotell i countrystaden Nashville. Huvudtalare var Sarah Palin. Biljetterna kostade 2 500 kronor styck.
Palin nyckelreplik löd ”USA är redo för ännu en revolution och ni är del av den”.
Rörelsen är medvetet ledarlös men många vill se Palin som frontfigur.
Att hon tackade jag till att tala i Nashville visar att hon ser Tea party-rörelsen som en tänkbar språngbräda. Den gör att hon kan fortsätta odla bilden av sig själv som folklig gräsrot och outsider. Med sin högst begränsade politiska erfarenhet är detta hennes chans.
Palin följde upp talet med en intervju i den egna TV-kanalen där hon sa att ”det vore absurt” av henne att utesluta att hon skulle ställa upp i valkampen 2012.
Opinionsmätningarna pekar på ett problem. Lika gillad som Palin är av sina anhängare lika bespottad är hon av motståndarna. 43 mot 46 procent enligt CNN.
Siffror som kan ändras i för Palin positiv riktning om hon fortsätter att verka mer påläst och mindre bimbo än i valrörelsen 2008. Då kan hon bli en farlig motståndare.