Räkna med blodigt svar från Putin
avÖga för öga, tand för tand har alltid varit Vladimir Putins favorittaktik mot terrorister.
Räkna därför med att Rysslands svar på tunnelbanebomberna kan bli blodigt.
För Putin är attentaten både ett hot och en möjlighet.
Om fler terrordåd inträffar den närmaste tiden ger det en bild av att makthavarna i Kreml inte riktigt har koll på läget. Putins styrka har varit att han levererat stabilitet åt ryssarna.
Man kan säga att medborgarna ingått ett tyst kontrakt med Putin. Han levererar säkerhet och ökat välstånd mot att medborgarna ger honom nästan oinskränkt makt.
Upprätthåller Putin inte sin del av kontraktet kan hans popularitet dala.
Putin kan också utnyttja terrordåden för att stärka sin makt.
Det var precis vad han gjorde efter den senaste vågen av terror 2004. Då avskaffade han provinsernas rätt att välja sina guvernörer i val. Istället utsågs de centralt av Moskva.
Kremls svar den här gången lär tar sig flera uttryck.
Säkerheten kommer att skärpas avsevärt i Moskva. Är man från Kaukasus gör man bäst i att ligga lågt. Razzior i syfte att hitta tjetjenska terrorceller lär genomföras. De kommer inte att utmärka sig för sin brist på brutalitet.
Ryssland har fortfarande kvar minst 20 000 soldater i Tjetjenien. De kan få en hög profil i sökandet efter skyldiga. Även här är risken stor att ryssarna agerar brutalt och hänsynslöst. Det handlar lika mycket om att visa sin styrka som att verkligen försöka hitta de som organiserade terrordåden.
Den här gången kan också delrepublikerna Ingusien och Dagestan räkna med att få sin slev av den ryska behandlingen. Här har rebellerna varit som mest aktiva det senaste året.
Terrordåden kan också ge oss nya insikter i spelet mellan Putin och hans handplockade president Dmitrij Medvedev.
Putin var stenhård i sin första officiella reaktion efter terrorattackerna.
– Terroristerna ska utplånas, slog han fast med sin allra farligaste min.
Medvedev såg betydligt mer skärrad ut och använde ett betydligt mer sansat språkbruk. Presidenten har tidigare sagt att man måste ta itu med terrorismen orsaker för att få bukt med den. Han talar – observera att jag skriver talar – allt oftare om ökad demokrati och kamp mot korruptionen.
Finns det en verklig spricka mellan Medvedev och Putin om hur Ryssland ska styras så kan den bli synlig nu.
Två krig i Tjetjenien har inte löst Rysslands problem med de små republikerna i Kaukasus som vill bryta sig loss. Den relativa stabilitet som råder i området är bedräglig eftersom den bygger på stenhårt förtryck.
Lokalbefolkningen bär på ett stort hat mot ryssarna efter deras brutala framfart. Ett hat som åter kan explodera när som helst.
Rebellgrupperna är i dag så svaga att de har svårt att öppet utmana ryssarna eller de lokala styret. Genom att ta kampen till Rysslands huvudstad kan de ändå sprida skräck och göra sig påminda.
Avgörande för fortsättningen är om tunnelbanebomberna var enstaka dåd av desperata terrorister eller början på en kampanj som hotar att destabilisera Putins regim.