Var det Google eller Kina som vann?
av
Vem vann maktkampen om censuren – Google eller Kina?
Frågan har inget självklart svar.
I januari skrev jag i min blogg att det kändes uppfriskande att Google vågade stå upp emot världens nästa stormakt.
Sedan dess har internetjätten förhandlat med Kinas regering ungefär som man vore en stat.
I går kom beskedet att Google i protest mot censuren kopplar vidare alla sökningar från Kina till sin ocensurerade sökmotor i Hongkong.
Istället för att dra sig ur direkt gör man en sista markering mot Kinas diktatur.
I praktiken innebär det att Google försvinner från Kina. För vem tror att regimen i Peking stillatigande låter kineser använda en ocensurerad sökmotor i Hongkong?
Vad Google i praktiken gjorde med sitt krav på att inte längre behöva censurera sökningarna från kinesiska kunder var att uppmana Kina att avskaffa diktaturen.
Ett krav kommunistpartiets pampar i Peking omöjligen kunde gå med på.
I så motto hade Google förlorat på förhand. Att lämna världens största marknad kan knappast vara ett bra beslut ekonomiskt.
Men jag tror Google vinner väldigt mycket sympati i världen för att man låter principerna gå före kommersiella intressen. Att man vågar utmana en stormakt.
Dessutom sätter man press på andra utländska företag verksamma i Kina att sluta vara så undfallande bara för att inte störa strömmen av inkomster. I bästa fall vågar även utländska regeringar höja rösten mot Kina.
För Kina innebär affären att världens intresse än en gång riktas bort från det ekonomiska undret och mot bristen på yttrandefrihet.
En väldigt oönskad uppmärksamhet.
Betyder det att Kina snart faller för trycket och avskaffar censuren?
Knappast troligt. Kommunistpartiets ledande roll i det allt mer kapitalistiska Kina hänger på att man fortsätter kontrollera befolkningen. Utan den förtryckarapparaten är den nuvarande maktelitens saga all.
Det internationella trycket fyller ändå en viktig funktion. Kanske blir kineserna lite försiktigare med att spärra in oliktänkande och tumma på tryck- och yttrandefrihet. På lång sikt öppnar man sig förhoppningsvis mer. Även om det inte finns några garantier.
Faktum är att friheten på internet krympt bit för bit sedan Kina började inse nätets potentiella destabiliserande effekter. Förra året stängdes tusentals inhemska sajter ner. Sociala medier som twitter och facebook bannlysta i Kina.
Eftersom Kina verkar alltmer självsäker i sin roll som världens kommande nummer två kan det mycket väl bli sämre innan det blir bättre.