EU på väg mot Europas Förenta Stater
avVad som tidigare var otänkbart är det inte längre.
Medlemsländerna får ge upp makt för att rädda euron. Europas Förenta Stater, here we come!
Beskedet att euroländerna kan tänka sig att skicka in sina nationella budgetar till EU-kommissionen för granskning innan de är godkända på hemmaplan väckte märkligt nog inga heta känslor i dag.
Tänk vilket ramaskri det blivit om förslaget lags före Greklandskrisen.
Då hade merparten av euroländerna varit lika upprörda som Sveriges finansminister Anders Borg. En sådan åtgärd hade setts som en klar maktförskjutning till Bryssel från de enskilda medlemsländerna.
Stukade av krisen är samma länder nu beredda att göra nästan vad som helst för att rädda euron. Rädda för att ”reta upp” marknaden och utlösa nya börsfall.
På sikt innebär det troligen ännu fler förslag och åtgärder som stärker centralmakten på ländernas bekostnad. Vi går mot ett Europas Förenta Stater. Åtminstone på det ekonomiska området.
Krisen har på ett pinsamt tydligt sätt visat på hur svårt det är att ha en gemensam valuta för 16 länder där varje land själv bestämmer sin ekonomiska politik.
En allvarlig kris i ett land – även om det är ekonomiskt av begränsad betydelse – räcker för att hela konstruktionen ska komma i gungning.
Ska bygget inte rasa ihop fullständigt måste det till mer av gemensamma budgetar, skatter och utgiftstak. Superstaten som många kritiker varnat för ser plötsligt ut att rycka ett steg närmare. Tvärtemot vad folkopinionen tycker och vad många av medlemsländerna vill. Men nöden har ingen lag. Euron måste räddas.
I dag kommer alla EU-länder att förbinda sig att kraftigt minska sina budgetunderskott. Såna regler finns redan för euro-länderna men man har struntat i att följa dem.
Vinnare på utvecklingen är EU-kommissionen och den centrala EU-förvaltningen som stärker sin makt. Även om Tyskland och Frankrike fortsatt kommer att ha extra mycket att säga till om i kraft av storleken på sina ekonomier.
Förlorarna är de mindre länderna vars inflytande kommer att minska.
Frågan är hur de EU-medlemmar som inte infört euron påverkas.
Ett Europas Förenta Stater bland euroländerna kan göra att även försvarspolitiken, utrikespolitiken och andra områden blir mer centraliserade. Ett läge där länderna blir mer som USA:s delstater. Men det är inte säkert att det bli så.
En ekonomisk superstat kan även slå åt andra hållet, medlemsländerna värnar ännu mer om att själva bestämma på övriga områden.
Framtiden får utvisa vilket det blir. Helt klart står EU just nu vid ett avgörande vägskäl.