Startsida / Inlägg

Nya orossignaler från Thailand

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Oroande signaler kommer åter från Thailand.

Den här gången har regimen blockerat websajten wikileaks.

Svenska turister får allt fler skäl att stryka Thailand från listan över tänkbara resmål.

Beslutet att blockera wikileaks togs av ”säkerhetsskäl” av den enhet i statsapparaten som ska forma regeringens strategi mot nya politiska oroligheter.

Jag har svårt att se hur wikileaks skulle utgöra något hot mot den politiska situationen i Thailand. Om det inte är så att Thailands regering är orolig för att websajten ska släppa dokument som visar hur regeringen agerat mot oppositionen, de så kallade rödskjortorna under de politiska oroligheterna under våren.

Snarare är förbudet en del av regeringens ryggmärgsreaktion att förbjuda allt som på något sätt andas yttrandefrihet. Möjligen finns där också ett element av att försöka hålla sig väl med USA och försvarshögkvarteret Pentagon.

Man kan tycka olika om wikileaks sätt att i sin helhet publicera hemliga dokument men att blockera sajten hör knappast hemma i en demokrati.

Tilltaget visar än en gång på det demokratiska underskottet hos en regim som själva envist försöker hävda att den är folkvald.

Sedan de politiska oroligheterna i maj har ett bedrägligt lugn lagt sig över landet.

Regimen har etablerat ett antal försoningskommissioner där deras egna anhängare sitter i ledande positioner. De är med andra ord mer en form av pr-verksamhet än ett sätt att verkligen gå till botten med sprickan i det thailändska samhället.

Processen för att ställa rödskjortornas ledare inför rätta pågår med osedvanlig snabbhet och effektivitet, mätt med thailändska mått.

Fortfarande har ingen av gulskjortorna (regimanhängarna) ställts inför rätta för stängningen av Thailands internationella flygplatser och oroligheterna för två år sedan när rödskjortorna innehade regeringsmakten.

En klar kontrast till att 17 ledare för rödskjortorna för bara några dagar sedan släpades inför rätta anklagade för terrorism iförda fotbojor.

Undantagslagar råder fortfarande i huvudstaden Bangkok och sex av landets provinser. Även sedan oroligheterna upphörde har myndigheterna stängt en rad websajter som är kritiska mot regeringen.

Nyvalen det talades om har regeringen helt skjutit på framtiden. Nu sägs att inga val kommer att hållas förrän författningen så kräver, i december 2011.

Jag vet inte i vilken utsträckning svenskar är beredda att rösta med fötterna men nog finns det skäl att fundera över om vinterns långresa bör gå till Thailand.