Startsida / Inlägg

Maktstrid i Iran – Är Ahmadinejad på väg att få foten?

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Är Irans president Ahmadinejad på väg att få foten?

Senaste veckorna har en maktkamp mellan honom och den religiöse ledaren Ali Khamenei utspelats inför öppen ridå. Några av presidentens närmaste rådgivare har gripits.

Medan ledarna i arabvärlden har händerna fulla med folkresningar som hotar deras makt så strider Irans ledarskikt inbördes.

Iran har en form av låtsasdemokrati där Ahmedinejad ska föreställa folkvald president (han sitter kvar enbart tack vare valfusk och regimvåld sedan förra valet 2009) medan Ali Khamenei i kraft av sin roll som högste religiöse ledare är den som egentligen styr.

Nu är överayatollan orolig att Ahmadinejad försöker sno åt sig mer makt än presidentrollen egentligen är tänkt att ge honom. Framförallt är Khamenei orolig att Ahmadinejad försöker manövrera sin svärson Esfadiar Rahim Mashaei i position för att ta över presidentposten när Ahmadinejad avgår 2013.

Svärsonen, som är Ahmadinejads stabschef, är mer modern och försöker tona ner religionens roll, något som fått prästerskapet att reagera med starkt ogillande. För att se om man kunde få fram något ofördelaktigt om Mashaei lät Irans säkerhetsminister Hedar Mosslehi, troligen på order av Khamenei, installera mikrofoner i Mashaeis tjänsterum. Svärsonen upptäckte avlyssningsutrustningen och gick till Ahmadinejad för att klaga.

Presidenten gav säkerhetsministern sparken på stående fot.

Det skulle han inte ha gjort.

Ali Khaminei reagerade med vrede. I ett tal TV-sänt tal tog han offentligt Ahmadinejad i örat och krävde att säkerhetsministern skulle få tillbaka sitt jobb. Han hänvisade till sin konstitutionella rädd att som högsta höns kunna lägga in sitt veto mot varje beslut presidenten fattar.

 

Ahmadinejad protesterade på sitt eget sätt. I flera veckor uteblev han från alla regeringssammanträden. Först efter att parlamentsledamöterna skrivit ett brev och vädjat till honom att återvända dök han tidigare i veckan upp på jobbet.

Då kom nästa smäll.

Flera av Ahmadinejads närmsta rådgivare kallades till en särskild prästdomstol och arresterades. En av dem, Abbas Amirifar, leder presidentens kulturella råd. Gripandet har troligen samband med att han distribuerat en ny film som handlar om att Mahdi, shiamuslimernas Jesusfigur, snart ska återvända.

Iran slog ner ett frihetsuppror efter fuskvalet 2009 men ledarna har ändå varit oroliga att folkrevolten i arabvärlden ska sprida sig till det persiska Iran. Bristen på frihet och demokrati är densamma där. Sannolikt är Ahmadinejad och Khamenei oense om hur man ska agera i den nya geopolitiska situationen som ritar om kartan i hela regionen.

Iran riskerar bland annat att förlora sin starkaste allierade i området, Syrien dit upproret nu nått. Samtidigt har Iran chansen att ytterligare stärka sin roll som regional stormakt genom att blåsa under kraven på förändringar hos shiabefolkningen i Bahrain och Saudiarabien.

Även om Ahmadinejad har en stark ställning tar han en risk genom att utmana Khamenei. I värsta fall kan det religiösa väktarrådet avsätta presidenten.

Så bli inte förvånade om Ahmadinejad drar igång sina hatkampanj mot Israel igen för att stärka sina aktier hos den egna befolkningen och prästerskapet.