Startsida / Inlägg

Ger domarna efter för den allmänna vreden?

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

I kölvattnet efter de brittiska kravallerna döms mycket stränga straff ut.

Ett brott som före kravallerna inte ens gett fängelse kan nu leda till mångåriga fängelsestraff.

Ger domarna efter för politikernas och allmänhetens vrede?

Är det rimligt att dömda en 20-åring och en 22-åring till fyra års fängelse för att de på Facebook uppmanat till kravaller, även om ingen dök upp?

Är det ok med sex månaders fängelse för att ha stulit vattenflaskor till ett värde av 40 kronor? Eller fängelse för att ha stulit en glass?

Jurister och vissa politiker börjar reagera på de hårda straff som döms ut i efterdyningarna av förra veckans upplopp. Frågan ser ut att ha öppnat upp en spricka i koalitionsregeringen mellan de konservativa och liberaldemokraterna.

Tom Brake, parlamentariker för liberaldemokraterna, säger till BBC att domstolarna dömt till lindrigare straff om brotten begåtts före kravallerna.

– Straffen ska inte utdömas som hämnd.

Tonläget efter kravallerna har varit högt. Både allmänhet och politiker som premiärminister David Cameron ropar på höga straff. I Camerons fall har det närmast handlat om rena uppmaningarna till landet domarkår. Vad som i Sverige skulle gränsa till ministerstyre.

– Domstalarna har låtit sig påverkas på ett felaktigt sätt av den allmänna vreden och även av politikernas åsikter, säger John Cooper, en brittisk domstolsadvokat med lång erfarenhet till dagstidningen The Independent.

Man kan undra om det är värdigt ett demokratisk samhälle att anpassa straffen efter särskilda händelser. Det är sånt vi brukar anklaga odemokratiska länder för.

En 22-åring döpte en facebooksida till The Warrington Riots och uppmanade människor att samlas till ett upplopp. Hans lillebror hävdar att han var berusad och att allt handlade om ett skämt. Ingen kom dit och inga kravaller inträffade. Är fyra års fängelse en rimlig dom?

Samhället vill sända ut ett budskap till ungdomar som gör att de i fortsättningen ska låta bli att delta i upplopp. Men bör inte de skyldiga ändå kunna förvänta sig normal rättssäkerhet?

Samhället vill skicka ut det här budskapet snabbt. Därför har många domstolar jobbat dygnet runt. Försvarsadvokaterna har inte fått tid att läsa in sig på målen. Vad händer om snabbheten hotar rättsäkerheten.

Säkerhetsventilen är att många av domarna kommer att överklagas. När brotten granskas av högre instans kan man förvänta sig att straffen sänks.

Samtidigt med domarna kommer färska siffror om ungdomsarbetslösheten. Den ökade under våren till 20,2 procent för Storbritannien som helhet. Förmodligen kommer den att öka ännu mer eftersom bara 40 000 av de 250 000 som sökt in på landets högskolor kan komma in.

Av de nästan en miljon arbetslösa mellan 16 och 24 år har 100 000 varit utan jobb i mer än två år.

Tänk om politikerna visade samma passionerade engagemang för att skapa nya jobb som för att döma ungdomar till långa fängelsestraff.