Startsida / Inlägg

Censuren drar ut proppen för Kinas ”Idol”

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

400 miljoner tittare kan inte ha fel.

Utom i Kina.

När motsvarigheten till idol läggs ner kan det vara politisk sprängkraft bakom.

Kinesiska ”Super girl” började sändas 2004 och blev omedelbart en stor hit. 2005 slog finalsändningen alla rekord med 400 miljoner tittare.

Istället för att jubla har programmet fått den kinesiska censuren att se rött. Stark kritik har riktats mot de moraliska värderingarna i programmet. Mot hur programledarna är klädda och vilken vokabulär de använder.

Även själva röstningsförfarandet kan vara något som de kinesiska makthavarna ogillar. Röstningen är på sitt sätt en introduktion till den demokrati som inte existerar i Kina. Vinnarna röstas fram av tittarna. Den som får flest tittarröster vinner.

Riktigt så fungerar det ju inte i den kinesiska politiken. Kommunistpartiet har inga planer på att de bli så i framtiden heller. Kapitalism importerar Kina mer än gärna men inte demokrati

Men när myndigheterna till slut släcker ner ”Super girl” är det officiella skälet ett helt annat.

Showen sägs ha dragit över sin programtid på 90 minuter ett antal gånger. Med flera minuter. Givetvis oacceptabelt och därför måste programmet bort trots dess stora popularitet.

Även om alla inser att den verkliga orsaken är en annan.

Ett tänkbar förklaring som kastats fram är att showen produceras av ett lokalt tv-bolag, Hunan Satellite Television. Detta ska ha skavt i ögonen på den statliga televisionen i Peking som inte vill se sig slagen av lokala konkurrenter.

I Kina fyller tv fortfarande funktionen som uppfostrare av massorna. Ett effektivt verktyg för regimen. Även om det är länge sedan Mao Tse Tungs värderingar gällde så kan ”Super girl” ha gått lite för långt i sitt bejakande av västerländsk individualism. Censuren mot idolprogrammet blir en signal till alla tv-bolag att se över sin tablå och tona ned de alltför glittriga och kommersiella inslagen.

Istället för inställda idolshowen ska kanalen nästa år sända program om etik och moral, allmän säkerhet och praktisk information om hushållsarbete.

Kanske något för TV4 att ta efter?