Forna frihetshjältar misshandlar demokratin
avDet är sorgligt med styrande som en gång slogs för frihet och demokrati men som när de får makten agerar precis tvärtom.
Desmond Tutus 80-årsdag är senaste tecknet på att en del av landvinningarna i Sydafrika efter apartheid är på väg att ödeläggas.
Fredspristagaren Tutu, som var en av hjältarna i motståndsrörelsen mot det vita förtrycket, har bjudit in Dalai Lama till sitt födelsedagsfirande i början av oktober.
Det skulle han inte ha gjort.
När tibetanernas andlige ledare först ville lämna in en visumansökan i juni fick han beskedet att det var för tidigt. Senare sa sydafrikanska myndigheter att de inte kunde behandla hans ansökan med bara en kopia av passet. De behövde originalet. Vilket är svårt eftersom Dalai Lama ofta befinner sig på resande fot.
Representanter för Tutus organisation är i kontakt med sydafrikanska myndigheter dagligen men får inga besked i visumfrågan. Det enda som är solklart är att Sydafrika vrider sig som en mask på kroken i försöken att slippa utfärda visum till Dalai Lama.
Skälet är att de styrande i det en gång frihetstörstande ANC numera är väldigt måna om att inte på något sätt förarga Kina. En allt viktigare handelspartner.
Även om Dalai Lama inte ska träffa president Jacob Zuma så ska han som en del av Tutus födelsedagsfirande 6-8 oktober hålla en föreläsning på temat ”Fred och medkänsla som en katalysator för förändring”. För en svensk låter det inte särkilt omstörtande men risken är att Kina ser det på annat sätt.
Bara det faktum att den tibetanske ledaren kan sola sig i glansen av andra internationella fredskämpar retar gallfeber på kineserna.
Sydafrika stoppade Dalai Lama 2009 när han skulle närvara vid en fredskonferens med andra fredspristagare. Den gången hänvisade Sydafrika till att den tibetanske ledarens närvaro skulle ta bort den positiva uppmärksamheten från fotbolls-VM året därpå.
Oavsett skäl framstår det som ovärdigt för ett land som betraktas som den afrikanska kontinentens demokratiska och ekonomiska spjutspets att hindra Dalai Lama att som privatperson besöka Sydafrika.
Tyvärr är det del av ett mönster där den forna frihetsrörelsen förvandlas till en snarstucken, maktfullkomlig koloss som inte vill tillåta någon opposition. Nyss var det nya tuffa presslagar som man försökte införa trots massiv kritik.
Visumskandalen säger också en hel del om Kinas ökade inflytande. Ingen vill längre stöta sig med den framtida supermakten.
Nyss drog Mexiko på sig Pekings vrede när man lät Dalai Lama komma på besök. Trots att denne numera har avsagt sig uppdraget som politisk ledare.
Men många är faktiskt oroliga i onödan. Visst kan det gå några månader när Kina djupfryser förbindelserna men vart tar demokrati och frihet vägen om ingen är beredd att betala ett pris för den?
I längden brukar förbindelserna återgå till det normala. Inte ens Kina har råd att göra sig till ovän med halva världen.