Startsida / Inlägg

Världens mest hatade – under 48 timmar

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Under knappa 48 timmar var han Australiens och kanske världens mest hatade man.

Med tre timmars varsel ställde verkställande direktören Alan Joyce in alla Qantas flygningar över hela världen.

Tiotusentals passagerare strandades. Men vad gör väl det när slutmålet är att totalt förvandla världens tionde största flygbolag?

Då kanske inte ens kostnaden på 130 miljoner kronor för varje dag som planen står stilla är särskilt hög.

Eller skadorna på varumärket när tusentals väldigt arga passagerare missar allt från viktiga affärsmöten till släktträffar och semestrar.

Politikerna blev vansinniga när de fick beskedet att landets största flygbolag helt skulle sluta flyga. Det ansågs vara ett samhällshotande beslut.

Julia Gillard, Australiens premiärminister, kallade åtgärden för ”extrem”. Transportministern läxade upp Joyce för att ha informerat regeringen bara tre timmar före flygstoppet.

Politikernas svar var att omedelbart sammankalla motsvarigheten till Australiens arbetsdomstol till ett extra möte i lördags kväll. Efter att ha hört vittnesmål från företagsledningen och fackföreningarna i en 14 timmar lång maratonsession blev beslutet att alla stridsåtgärder omedelbart måste avbrytas och förhandlingar inledas.

Men då hade tiotusentals passagerare i Australien och övriga världen redan drabbats svårt. Många satt fast på andra sidan jordklotet utan att kunna ta sig hem med mindre än att köpa en ny biljett hos ett annat flygbolag.

Australiska medier intervjuade rasande passagerare som lovade att aldrig mer flyga med Qantas.

Vid första påseende såg domstolens utslag ut som en smäll på fingrarna på Alan Joyce. På sikt kan det visa sig ha varit ett genidrag.

Bakgrunden är att Qantas går dåligt trots att det är ett av världens största flygbolag. Bolaget sneglar mot sitt eget Asienbaserade dotterbolag Jetstar Airways. Jetstar är ett lågprisbolag som tack vare sin lokalisering kan betala betydligt lägre löner till sina anställda. Därmed är bolaget också avsevärt mer lönsamt räknat per anställd, än Qantas.

Personalen på Australiens flaggskepp oroar sig förmodligen med rätta för en framtid där deras jobb och många tjänster utlokaliseras till låglöneländer i Asien.

En oro som regeringen garanterat delar. Qantas lyder under en särskild lag som säger att utländska ägare inte får ta över mer än 49 procent av bolaget. Däremot finns det inget som hindrar Qantas från att utlokalisera sin verksamhet till låglöneländer och i praktiken bara behålla ett skal i sitt hemland.

En konflikt mellan företaget och facket har pågått sedan i augusti då ledningen aviserade att de ville sparka tusen anställda. Sedan dess har personalen vägrat arbeta övertid vilket resulterat i över 600 inställda avgångar. Vd:ns åtgärd att ställa alla bolagets 108 plan på marken var ett sätt att försöka tvinga fram en lösning.

Domen gör att parterna nu bara har 21 dagar på sig att komma överens. Annars går ärendet till arbetsdomstolen som fattar ett nytt bindande beslut för båda parter.

Till dess gör nog Alan Joyce klokt i att hålla låg profil.