Startsida / Inlägg

Nu kan vad som helst hända

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Kim Jong-ils död kom plötsligt men inte överraskande.

Världen har all anledning att oroa sig för en maktstrid i det extremt slutna kärnvapenlandet.

Vad som helst kan hända. Det gäller för alla att hålla huvudet kallt.

Nordkoreas avlidne ledare var skröplig sedan han fick en hjärtinfarkt 2008. En lång period efter det var ”den käre ledaren” helt osynlig.

Det har varit en kamp mot klockan att försöka förbereda den 29-årige sonen Kim Jong-un på att ta över makten.

De senaste tre åren har varit en skakig tid där Nordkorea uppträtt ännu mer irrationellt än vanligt. Vilket inte vill säga lite. Landet har uppträtt extra aggressivt.

Nordkorea sköt för några år sedan ned ett sydkoreanskt krigsfartyg med närmare 50 döda som resultat. Man har attackerat grannlandet i söder militärt och som vanligt uttalat diverse verbala hot om krig. Resultatet är ökad spänning på Koreahalvön.

Allt detta har setts som tecken på en maktstrid mellan Kim Jong-ils familj – som styrt landet sedan den legendariske Kin Il-Sung etablerade det kommunistiska styret 1948 – och Nordkoreas militär utan vilka den extrema diktaturen aldrig skulle gå att upprätthålla. Den maktstriden går nu in i sin farligaste fas hittills.

Kim Jong-un kallas i dag på morgonen ”den store efterträdaren” vilket är en tydlig signal om att det blir han som flyttar in i presidentpalatset i Pyongyang. Sonen är ung och i princip helt oprövad. Jag är rätt övertygad om att det i praktiken blir någon annan som håller i tömmarna.

Sonen är delvis utbildad på internatskola i Schweiz och sägs prata hyfsad engelska. Han lär vara väldigt intresserad av amerikansk proffsbasket. I övrigt är det inte mycket omvärlden vet av honom.

Nordkorea är ett av världens fattigaste länder. Vore det inte för att de har kärnvapen och en stående arme på en miljon soldater så skulle ingen bry sig särskilt mycket om Kim Jong-ils död.

Nu finns risken att Pyongyang i ett försök att visa kraft och beslutsamhet hittar på något dumt. Det är så de brukar agera. Då gäller det för omvärlden – och framför allt Sydkorea – att inte vara alltför snabb på avtryckarfingret. Då kan saker eskalera bortom kontroll.

Nordkoreas har utfört flera kärnvapensprängningar och bedömningen är att de har 2-8 färdiga kärnvapen. Den stora frågan är vad som händer med kärnvapnen och vem som kontrollerar dem.

Att världen oroar sig visar de kraftiga nedgångarna på vissa Asienbörser efter dödsbeskedet.

Just i dessa dagar finns en ny konfliktunge mellan Nord och Syd. Sydkorea tänker tända en jättelik julgran precis på andra sidan gränsen som en propagandamanifestation. Nordkoreanerna som ofta tvingas leva helt utan el ska se hur välståndet flödar fritt söder om gränsen. Ett ordkrig har föregått tändningen av julgransbelysningen.

Kim Jong-ils död innebär stora risker men det finns också en positiv sida. För första gången på årtionden finns chansen att det slutna landet öppnar sig mot omvärlden. Redan har man gjort vissa experiment med att släppa delar av ekonomin fri. Det är en omvändelse under galgen då landet helt enkelt inte ens klarar av att föda sin egen befolkning.

Det är inte bara missväxt och översvämningar som ligger bakom återkommande svält de senaste åren.

I bästa fall kan diktatorns död leda till att någon klokare och mindre excentrisk person tar makten och långsamt börjar avveckla den sista kvarvarande stalinistiska enklaven i världen.