Stasi-jägare tar över i Tyskland
avTvå forna östtyskar styr snart Tyskland.
Vem kunde ha trott det när Berlinmuren föll för dryga 20 år sedan?
Med Stasijägaren Joachim Gauck får tyskarna den president de redan ville ha förra gången.
För Angela Merkel kommer presidentbråket vid sämsta tänkbara tillfälle. Hon är strängt upptagen med eurokrisen. Det minsta hon behöver är en intern strid ovanpå det.
Därför ägnade hon söndagen åt förhandlingar med oppositionen och gick sedan med på att lansera Joachim Gauck som de tyska partiernas gemensamma kandidat. Trots att hon 2010 manövrerade bort honom till förmån för den egne partikamraten Christian Wulff. Nu har Wulff tvingats avgå på grund av en bolåneskandal.
Den enda kandidat som alla snabbt kunde enas kring var förre favoriten Gauck. Han var redan då folkets och oppositionens man. Nu ringde Merkel honom på mobilen när han satt i en taxi och meddelade att hon nominerat honom. Eftersom ingen motkandidat finns så är jobbet hans.
Under kommunisttiden i DDR arbetade Gauck som präst. Han ville egentligen bli journalist men eftersom han inte var kommunist fick han inte komma in på utbildningen. I den mapp som säkerhetspolisen Stasi upprättade på honom beskrivs han som ”obotligt anti-kommunistisk”.
Ingen slump då att Gauck var en av de som grundade Neues Forum, den oppositionsgrupp som bildades 1989 för att kräva frihet och demokrati i DDR och som på bara några månader med hjälp av östtyskarna fick regimen att implodera och Berlinmuren att rämna.
För Gauck som i åratal varit förföljd av Stasi måste de har varit både märkligt och en osannolik revansch att 1990 få jobbet som chef över Stasis omfattande arkiv där uppgifter sparats om så gott som alla östtyskar. Gauck utnyttjade sin nyvunna makt för att jaga rätt på och avslöja de som jobbat som agenter och uppgiftslämnare för Stasi. Många karriärer fick ett abrupt slut. Några tyckte Gauck ägnade sig åt häxjakt. Själv ansåg han att han gjorde upp med Östtysklands svarta förflutna.
Redan när Angela Merkel blev förbundskansler var det många som undrade hur en vetenskapsman från det forna DDR skulle kunna styra ett modernt tyskt samhälle. Och blev väldigt förvånade när hon skötte det alldeles utmärkt, prestigelöst och utan problem att samarbeta över partigränserna.
Eftersom presidentposten är en mestadels cermoniell position utan verklig makt kommer det väl inte att märkas så stor skillnad. Men det är ändå anmärkningsvärt att det nu blir två före detta DDR-medborgare som styr Tyskland.
Gauk kommer till presidentposten med en moralisk auktoritet som kan liknas vid Nelson Mandelas.
– Jag är rörd över att en person som föddes i ett mörkt krig och sedan levde under 50 år i en diktatur i slutändan kan bli kallad till landets högsta ämbete, säger den 72-årige Gauck.