Våldet spelar militären i händerna
avOavsett om någon planerade det eller inte så spelar våldet militären i händerna.
Jag blir inte förvånad om Egyptens militärråd återinför undantagstillståndet med hänvisning till de nya bråken.
Ett sätt för fältmarskalk Tantawi att hålla sig kvar vid makten och minska risken att hans och hans kollegor ska bli åtalade.
De våldsamma demonstrationerna i Kairo i går kväll och dödsskjutningarna i Port Said är precis den typ av förevändning som militären behöver för att åter ”rädda nationen”. Demonstrationerna var ett svar på massakern på fotbollsstadion i Port Said kvällen före då över 70 människor dödades.
Ju tätare tårgasen ligger över Tahrir-torget desto bättre för militärrådet.
Mer våld är det enda godtagbara skälet att skjuta på den demokratiska process som trots allt inletts i Egypten med parlamentsvalen de senaste månaderna och med det planerade presidentvalet i sommar. Därefter har militären lovat att helt lämna över makten till ett civilt styre.
Exakt hur det ska gå till är fortfarande höljt i dunkel eftersom det första ska skriva en ny konstitution.
Oavsett innebär överlämnandet av makten en stor risk för militären. Många av de ledande generalerna, inklusive Tantawi, har i årtionden varit en del av den störtade diktatorn Hosni Mubaraks maktapparat. Om det inte skrivs in en allmän amnesti i den nya grundlagen löper de risken att bli åtalade.
Militären har därför ett intresse av att säkerhetssituationen i landet fortsätter att vara osäker. Då kommer majoriteten av egyptierna lättare acceptera en fortsatt central roll för generalerna. Vilket är vad de eftersträvar.
Många av de tusentals arga unga män och kvinnor som i går kväll ropade på Tantawis omedelbara avgång – några krävde till och med att han ska avrättas – är övertygade om att massakern på fotbollsstadion i Port Said var planlagd av militären. Ännu finns inga klara bevis men misstanken känns inte helt ogrundad eftersom supportrarna som attackerades, de så kallade ultras, var de som mest ihärdigt försvarade Tahrirtorget för ett år sedan mot polisen och Mubaraktrogna huliganer. Ovanligt få poliser var på plats vid högriskmatchen och de stod passiva när bråket inleddes.
Intressant blir att se hur det nyvalda parlamentet tänker agera. Där har muslimska brödraskapet en klar majoritet. Många misstänker att ledningen för brödraskapet bakom kulisserna redan gjort upp med militären om en fortsatt roll i ledningen av landet mot att religionen får en starkare roll i politiken, bland annat genom att sharialagar införs.
Oddsen är goda för att demonstrationerna fortsätter i dag efter fredagsbönen i moskéerna.