Startsida / Inlägg

Hyllning till DDR och Stasi river upp nya sår i Tyskland

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Som en iskall vind från det förflutna återvänder diktatorshustrun från det forna DDR till offentligheten.

I sin första TV-intervju på 20 år hyllar Margot Honecker den forna kommuniststaten och hånar offren som sköts när de försökte fly över Berlinmuren.

– Dumheter, säger hon. Vad var det för vits att fly över muren? De hade jobb och frihet i DDR.

Intervjun har rivit upp gamla sår i Tyskland. Inte minst fru Honeckers gnäll över vad hon kallar ”en oförskämt låg pension”, 1 500 euro i månaden, cirka 15 000 kronor. Flera debattörer tycker det är beklämmande att de tyska skattebetalarna överhuvudtaget ska tvingas betala ut pengar till en kvinna som stod i ledningen för en stenhård förtryckarstat som mördade sina egna medborgare.

Fru Honecker var ingen passiv ledarhustru som dammade fönsterbrädor och skötte tvätten medan maken styrde landet. Hon gjorde kometkarriär inom kommunistpartiet och var en av de yngsta ledamöterna i det östtyska parlamentet. Åren 1963 till murens fall 1989 var hon utbildningsminister. Hon lät bland annat införa militär träning i skolan. Hon låg också bakom tvångsadopteringen av barn till dissidenter som fängslats. Hon var såväl hatad som fruktad av många i DDR. Uppfattningen att det egentligen var hon som styrde landet var inte ovanig. Hon gick under öknamnet ”den lila häxan” för sitt tonade hår.

Margot Honecker flydde till Chile 1992 för att undkomma en fientlig opinion i Tyskland. Hennes make, den forne DDR-ledaren Erich Honecker följde efter 1993 när han släpptes ur tyskt fängelse på grund av sviktande hälsa och dog i landsflykt 1994.

Under större delen av tiden i Chile har Margot Honecker, 85, hållit en mycket låg profil. När hon nu öppnar munnen efter 20 år är frågan om hon inte gjort klokt i att fortsätta vara tyst.

Fru Honecker visar ingen som helst ånger för den förtryckarapparat hon drev i över 25 år. Tvärtom hyllar hon den än i dag. Det är som Berlinmurens fall gått henne spårlöst förbi liksom kommunistregimernas fall i det forn Östeuropa.

– Säkerhetstjänsten Stasi var en legitim nödvändighet, säger hon i den drygt timslånga intervjun med tyska TV-kanalen ARD. Vi hade ju fiender och därför behövde vi Stasi.

Under hennes år vid makten sköts 136 människor ihjäl när de försökte fly till väst över muren. Inte ens så här i efterhand visar hon minsta medlidande med dessa offer.

– Dumheter. Man undrade alltid varför dessa människor tog en så stor risk. De hade ju inte behövt klättra över muren.

De politiska fångarna i DDR kallar hon i intervjun för ”kriminella”. Trots alla bevis för motsatsen förnekar hon helt att några tvångsadoptioner av deras barn skulle ha skett.

Hon anser att det var ett stort misstag att avskaffa DDR. Hon kan inte se att det fanns någonting fel eller orätt som skedde i landet. Människor levde i frihet, hävdar hon. Alla hade jobb. Alla hade någonstans att bo.

Hon säger till och med att medborgarna var ”mycket nöjda” och hade yttrandefrihet.

Margot Honecker är övertygad om att socialismen kommer tillbaka i Tyskland. Via internet följer hon vad som sker i hemlandet. I oktober 2009 firade hon 60-årsdagen av DDR:s grundande tillsammans med chilenare som en gång i tiden fick politisk asyl i kommuniststaten. Hon sjöng patriotiska DDR-sånger och höll ett kort tal där hon sa att människor ”hade ett bra liv i DDR”.

En gång diktattor – alltid diktator är den enda slutsats som går att dra.

  • Tjänstgörande redaktörer: Alex Rodriguez, Jennifer Snårbacka och Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB