Startsida / Inlägg

Europa går från spara till slösa

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Fram till nu är det spara som gällt.

Chocksiffror om arbetslösheten får alltfler EU-ledare att svänga.

Slösa heter den nya lösningen.

Senaste åren har medicinen mot den ekonomiska krisen i Europa varit given. Sparpaketen har duggat lika tätt som regnet en aprildag. EU har inte bara tvingat Grekland att spara. Irland, Italien, Spanien och Portugal är andra länder som genomfört kraftiga nedskärningar. Övriga EU-länder har stramat åt, även länder som Sverige som egentligen haft råd att föra mer av stimulanspolitik.

Receptet har dock inte haft önskad effekt. Det ekonomiska uppsvinget har uteblivit. Efter en försiktig återhämtning ser nu alltfler länder ut att falla tillbaka i recession. Senast Spanien och Storbritannien.

När alla sparar vem ska då köpa nya varor och tjänster? En ny rapport från Internationella arbetsorganisationen ILO visar att arbetslösheten runtom i världen ökar. I Spanien till 25 procent. Hälften av alla under 24 år är arbetslösa. Frankrike har rekordarbetslöshet.

ILO tror att det blir värre innan det blir bättre.

– Det är osannolikt att världsekonomin växer tillräckligt de närmaste åren för att både lösa den akuta jobbkrisen och på sikt ge arbete åt de nya 80 miljoner människor som går in i arbetsmarknaden under perioden, skriver ILO i sin rapport.

Tidigare trodde man att Europas arbetsmarknad skulle komma igång 2014. Nu säger ILO och de nya jobben kommer först i slutet av 2016.

Fler och fler röster höjs för att det inte går att spara sig ur krisen. Man måste satsa också.

Franske presidentkandidaten Francois Hollande är en av dem som driver det kravet hårdast. Han kräver en omförhandling av stabilitetspakten som EU godkände efter stor vånda och som räddade euron från kollaps. Ett av hans löften i valkampen är att skapa 150 000 nya jobb i offentliga sektorn. I ett land som redan har en statsskuld på 90 procent. Alla undrar var pengarna ska komma ifrån.

Det känns som omvärlden avvaktar för att se om han vinner valet på söndag. En seger för Hollande innebär sannolikt en kursförändring för Europa.

Redan är den holländska regeringen på väg att spricka då man inte kan enas om att genomföra besparingar fullt ut.

Till och med Tysklands Angela Merkel har öppnat för åtgärder för mer tillväxt. Det hon och ECB, Europeiska centralbanken tänker sig är dock inte att öppna plånboken. De vill genomföra reformer som på sikt gör det mer attraktivt för företag att anställa men som inte löser den akuta jobbkrisen.

Dragkampen mellan spara och slösa kommer att fortsätta. Slösa har fått ett bra grepp om repet och tar igen förlorad terräng.

Tidigare har stimulansvapnet allltid tagits fram vid kraftig lågkonjunktur. Den här gången är läget annorlunda. Nu står staterna redan kraftigt i skuld. Hur ska man kunna låna ännu mer och på sikt ändå betala tillbaka pengarna?

Den frågan är det inte lätt att få något svar på.

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén och Filip Elofsson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB