Lundin i blåsväder igen
avLundin-gruppen har en förmåga att ständigt hamna i blåsväder.
Hörde ett intressant inslag på Ekot i morse där en ny rapport om koppargruvan Tenke Fungurume i östra Kongo citerades. Kontentan var att gruvbolaget tjänar massor av pengar samtidigt som man inte ens vidtar de sociala insatser för befolkningen som man utlovat.
En fjärdedel av gruvan – som är en av världens största koppargruvor – ägs av Lundin Mining. När gruvan öppnades var man tvungen att flytta på lokalbefolkningen som använde marken för jordbruk.
Gruvdriften går väldigt bra och gruvans område utökas hela tiden. Med följden att fler bönder tvingas flytta till mark som de hävdar ger betydligt mindre avkastning.
På pappret tar internationella företag numera ansvar när de dimper ner i tredje världen och vänder upp och ner på lokalbefolkningens liv i sin iver att tjäna pengar. Man bygger skolor och sjukhus. Ordnar med brunnar och annat.
Men hur djupt går egentligen det sociala engagemanget?
I Tenke Fungurume verkar det mest handla om att det ska se bra ut på pappret. Företaget ska inför investerare och allmänhet i västvärlden kunna visa att man bryr sig. Att man har ett socialt samvete.
Men i Ekots radioinslag hävdar Claude Kabemba på organisationen South African Resources Watch, SARW, att det bara handlar om ett pr-trick.
SARW:s uppdrag är att se till att utnyttjandet av ländernas naturresurser i södra Afrika verkligen leder till hållbar ekonomisk utveckling. De granskade projektet för fyra år sedan och har nu kommit med en ny rapport som visar att väldigt lite förbättrats.
Amerikanska gruvbolaget FCX är huvudägare med 56 procent. 24 procent ägs av Lundin Mining och resterande av den kongolesiska staten. Gruvbolaget hävdar att man byggt ut sjukhuset sedan sist.
– Utbyggnaden består enbart i att sjukhusets tak förlängts, säger Claude Kabemba till Ekot.
Löften om utbildning åt befolkningen har enligt Ekot inte infriats. Vattenbrunnar har grävts utan att först konsultera befolkningen om var.
Stämmer uppgifterna stärker det bilden av ett företag som vill att de utåt ska se bra ut men som trots de enorma vinster som gruvnäringen ger egentligen inte bryr sig.
Bilden var densamma när dåvarande Lundin Oil började utvinna olja i Sudan. På pappret såg det bra ut att man byggde vägar och annat men följden blev att de utnyttjades av Sudans militär.
I takt med att det blivit populärt hos internationellt verksamma företag att visa på ett socialt samvete är det många som vill bygga upp en image som säger att de hjälper och tar hand om lokalbefolkningen. Men verkligheten är ofta inte så kantad av rosor och solsken som företagen vill ge sken av.
Det sociala samvetet får inte äta upp för stor del av vinsten.