Startsida / Inlägg

Efter gårdagens party slog baksmällan till

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

PARIS. Många fransmän vaknade upp i dag med en rejäl baksmälla efter nattens firande av Hollandes seger.

Baksmälla är det också i Grekland och övriga Europa men av helt annat slag.

När jag promenerade från Bastillien i natt var det som om Frankrike vunnit VM-finalen i fotboll.

En kör av biltutor följde mig längs Rue de Lyon. Grupper av människor med vinflaskor och ölburkar i händerna skrålade och jublade om vartannat. Folk hängde ut från bilfönstren viftande med flaggor.

Det var party, party, party.

I morse slog baksmällan till. I fransmännens huvuden och på världens börser.

Inför valen i Frankrike och Grekland talades det om att ”Europa darrar”. Efteråt kan vi konstatera att det stämde rätt bra. Inte när det gäller Frankrike eftersom Hollandes seger var både klar och väntad. Socialistledaren har i månader tjatat om att han vill omförhandla finanspakten så det kan knappast vara en överraskning för marknaden.

Dagens börsras beror till största delen på den schitzofrena utgången av valet i Grekland. Grekerna verkar totalt förvirrade och har röstat därefter. Kommunister och extremhöger har gått kraftigt fram. De är förenade i en enda sak. Motståndet mot Greklands uppgörelse med EU.

I nuläget är det omöjligt att se hur någon duglig regering ska kunna bildas.

Högerledaren Samaras har bara 19 procent av rösterna och på andraplats kom ett parti som vill riva upp Greklands uppgörelse med EU. Inte ens om högern går ihop med socialistpartiet Pasok, de två partier som hittills totalt dominerat grekisk politik, så går det att få ihop en regeringsduglig majoritet.

Samaras har bara tre dagar på sig att bilda regering. Därefter går stafettpinnen vidare till kommunistpartiet Syriza som är helt emot alla åtsramningar. Därefter får Pasok chansen.

Dagar och veckor av osäkerhet väntar. I värsta fall måste Grekland gå till val igen för att få fram en regeringsduglig majoritet.

Omvärlden drar öronen åt sig. Det känns som det grekiska dramat från det senaste året är på väg att spelas upp igen med alla sina cliffhangers och grekernas totala oförmåga att se sanningen i vitögat.

Att EU skulle gå med på att omförhandla uppgörelsen med Grekland som innebär att man fått mångmiljardlån i utbyte mot besparingar och ekonomiska reformer, är uteslutet.

Grekerna måste en gång för alla bestämma sig. Vill de vara kvar i EU måste de genomföra besparingarna och få ordning på sin ekonomi. Göra som Lettland gjort. Ta stålbadet och gå vidare.

Valresultatet ökar sannolikheten för att Grekland lämnar euron. Det går inte att både äta kakan och ha den kvar. Vilket verkar vara vad de flesta greker ändå tror att de kan. Opinionsmätningar visar att en överväldigande majoritet vill ha kvar euron men valresultatet att de inte vill ha besparingarna som med nödvändighet följer.

Övriga Europa darrar därför att ingen vet vad ett grekiskt utträde ur euron kan leda till. Kanske sprider sig krisen återigen till Spanien, Italien, Portugal och Irland. Om fler än Grekland tvingas lämna euron är valutan förmodligen död. Alla har med andra ord intresse av att lösa den nyuppkomna krisen.

En liten öppning finns.

Hollandes inträde på scenen gör att fokus skiftar från bara besparingar till att det också måste till satsningar på tillväxt. Frankrike president kommer i praktiken inte begära att finanspakten rivs upp men att den kompletteras med satsningar som får ner den rekordhöga arbetslösheten i Frankrike och eurozonen.

Det är en insikt som börjar nå alltfler europeiska huvudstäder. Finanspakten har lett till förlamade ekonomier utan tillväxt. Lösningen är att fortsätta spara men samtidigt stimulera ekonomierna. Exakt hur detta reptrick ska gå till är det ingen som vet.

Tysklands förbundskansler har redan bjudit in Francois Hollande till samtal i Berlin. Förhoppningsvis kan de två hitta en lösning.

Annars hopar sig nya mörka moln över Europa.

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén och Filip Elofsson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB