Startsida / Inlägg

Datavirus effektivare än krig

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Att bomba Irans kärnanläggningar är ingen garanti för framgång och kan i värsta fall starta ett regionalt storkrig.

En cyberattack är en långt smartare variant av krig.

Nu avslöjas att USA och Vita huset låg bakom dataviruset Stuxnet som saboterade Irans centrifuger.

Västvärlden har i många år försökt få Iran att friviligt ge upp sitt kärnenergiprogram som man hävdar går ut på att skaffa sig kärnvapen.

Resultatet har blivit en katt- och råttalek där Iran säger en sak men gör en annan medan klockan tickar på och omvärlden blir alltmer frustrerad.

USA och Israel har var för sig till och med hotat med en militär attack om Iran inte upphör med sin upparbetning av uran.

Inget verkar kunna få den iranska regimen att avstå från drömmen om kärnvapen som skulle göra dem till en regional stormakt och immuna mot angrepp från USA.

2010 avslöjades att de iranska centrifugerna i kärnanläggningen i Natanz fått problem på grund av ett datavirus. Viruset fick de datorstyrda maskinerna att gå långsammare och eller så fort att de förstördes.

Spekulationerna har varit många om vem som låg bakom cyperattacken. Nu avslöjar New York Times att det är USA:s president.

Dataviruset Stuxnet började utvecklas redan på order av president George W Bush. Kodordet för projektet var Olympiska spelen. När Obama flyttade in i Vita huset tog Bush honom åt sidan och vädjade att han skulle fortsätta satsa på Stuxnet som ett sätt att stoppa Iran. Obama – som i de flesta övriga frågor gjorde tvärtom emot Bush – följde hans råd.

USA har inte officiellt erkänt att man ligger bakom Stuxnet men reportern David Sanger har pratat med en rad högt uppsatta anonyma källor i administrationen som bekräftar att dataviruset utvecklats på order av Vita huset.

Enligt New York Times är det första gången USA konsekvent använder ett cybervapen för att slå ut ett annat lands infrastruktur.

Det svåraste var att få in viruset – med en kod 50 gånger mer omfattande än ett vanligt datavirus – i datorerna i kärnanläggningen i Natanz.

– Men det finns alltid nyttiga idioter som inte tar det här med datasäkerhet på allvar, säger en av Sangers källor.

När Stuxnet väl etablerat sig började det hända saker med de 5 000 centrifugerna i anrikningsanläggningen. Några av dem började gå långsammare. Andra snurrade så snabbt att delar förstördes. Över tusen centrifuger påverkades.

Meningen var att iranierna skulle tro att de var dumma i huvudet, att de gjorde fel. Viruset uppdaterades flera gånger innan det avslöjades.

Då hade de försenat Irans kärnenergiprogram med uppemot två år utan att ett enda skott avlossats eller en enda bomb fällts.

Flame, ett annat datavirus som attackerat iranska tjänstemäns datorer och tömt dem på information, har upptäckts. Men det är oklart om USA ligger bakom även det. I NYT-artikeln framgår att även Israel ägnat sig åt cyberattacker.

Obamas rädsla när han auktoriserad attackerna var att det då skulle bli lättare för andra länder att motivera cyperattacker mot USA. Stuxnets framgång öppnar onekligen upp helt nya perspektiv. Förmodligen är det bara en tidsfråga innan USA blir attackerat. Med ett virus av Stuxnets kaliber skulle man exempelvis kunna programmera om styrsystemet till ett kärnkraftverk och åstadkomma en härdsmälta.

I cyberrymden går inte ens världens supermakt säker.

  • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB