Startsida / Inlägg

Revolutionen som kom av sig

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Den gamla regimen styr åter landet. Revolutionen har kommit av sig.

Istället för att lämna ifrån sig makten tar Egyptens militär ett starkare grepp om den.

I praktiken ser vi en maktkamp mellan Mubarkas gamla kompisar och islamisterna med demokratianhängarna som hjälplösa åskådare.

Många egyptier har varit misstänksamma mot det styrande militärrådets löfte att lämna ifrån sig makten senast den 1 juli. Nu har deras farhågor besannats.

Några kallar upplösningen av parlamentet för en ”mjuk statskupp”. Mjuk för att militären inte behövt skjuta mot folk på gatorna för att ta tillbaka ledningen över landet. Istället lät de landets författningsdomstol – som domineras av personer trogna den gamla regimen – sköta jobbet.

Att de beslöt att upplösa parlamentet bara två dagar före presidentvalet är givetvis ingen slump.

Nu ”tvingas” det styrande militärrådet stanna kvar vid makten. Chansen är stor att deras kandidat Ahmed Shafik tar hem presidentvalet i helgen. Valfusk kan inte uteslutas.

I så fall är Egypten är i princip tillbaka på ruta ett, där man befann sig när det folkliga upproret inleddes i januari förra året.

De stora förlorarna är alla de egyptier som då intog Tahrirtorget och med risk för sina liv tvingade fram diktatorn Hosni Mubaraks fall. Deras dröm om ett fritt, demokratiskt och modernt Egypten är om inte död så i alla fall rejält avsomnad.

Näst största förlorare är islamisterna med muslimska brödraskapet i täten. De lyckades i parlamentsvalen skaffa sig en klar majoritet i parlamentet. Därmed skulle de också få ett stort inflytande på Egyptens nya författning.

Nu är parlamentet upplöst och det är oklart när det blir nyval och under vilka former. Militären har även beordrat att det särskilda råd som skulle ha skrivit den nya grundlagen ska upplösas. Militären har tagit över rätten att stifta lagar och kan bestämma vilka som ska skriva den nya konstitutionen.

Ännu ett oroande tecken är att militärrådet för två dagar sedan gav säkerhetsstyrkorna rätt att godtyckligt arrestera människor för en vaga ”brott” som störande av trafiken och ekonomin. Många fruktar att polisen i praktiken kommer att använda de nya lagarna mot demonstranter.

Om det nu finns några som fortfarande orkar demonstrera. Förutom några hundra som alltid finns på Tahrirtorget.

Chefen för organisationen Egyptens initiativ för personliga rättigheter skriver i ett meddelande på twitter. ”Vi skulle vara ursinniga om det inte vore för att vi är så utmattade”.

Presidentvalet i helgen hålls som planerat men det är väldigt oklart vilka befogenheter presidenten ska ha. Vinner Shafik ökar chansen att militären lämnar ifrån sig makten. Vinner brödraskapets kandidat Mohammed Morsi väntar en segdragen kamp.

För många väljare är det som att välja mellan pest och kolera. De vill inte rösta på den gamla regimens kandidat men är ännu mer rädda för utvecklingen i landet – med bland annat sharialagar – om islamisterna tillåtts ta över.

Än en gång tvingas vi lära oss läxan hur svårt det är att snabbt införa demokrati efter årtionden av diktatur.

  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB