Startsida / Inlägg

Lita inte på Putin om Pussy Riots

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

När Ryssland president Vladimir Putin under sin visit till London-OS uttryckte åsikten att han tyckte punktrion Pussy Riots skulle få ett lågt straff så tänkte han antagligen att det skulle uppfattas som att han var förlåtande och liberal.
Förmodligen föll det olämpliga honom inte in i att han som statschef i förväg uttryckte en åsikt om en ännu ej avkunnad dom.
Det är nog aldrig någon som ropat anklagelsen ministerstyre åt Putin.
Samtidigt ska man inte räkna med att den ryska domstolen avkunnar en mild dom bara för att Putin under ett besök i utlandet tycker att det borde räcka.
Särskilt inte då det i dag blev känt att åklagaren kräver tre års fängelse för de tre kvinnorna.
Däremot ger det Putin chansen att vinna poänger hos en annars kritisk utländsk publik.
Jag vet inte vad Putin menar med en mild dom. Men jag har personligen svårt att se mildheten i att tillbringa tre år i ett ryskt fängelse för att man framfört en protestsång mot Putin i den kända Frälsarkatedralen i Moskva.
De tre unga kvinnorna som ingår i punktrion Pussy Riots, varav två är småbarnsmammor, har redan suttit häktade i fem månader för sin protest.
De är de mest kända av en rad oppositionella som åtalats därför att de ifrågasatt det demokratiska i att Putin kunde bli återvald till presidentposten trots att han redan suttit två perioder. När Putin och Medvedev upprepade gånger byter jobb med varandra så är det mer fars än demokrati.
Demokratiaktivisterna upplevde en vår i vintras när det såg ut som om Putin plötsligt var skakad av omfattningen av protesterna. Men han vann valet med god marginal och hade förmodligen gjort det även utan fusk.
Majoriteten ryssar föredrar fortfarande Putins speciella form av stabilitet framför det relativa kaos som kan följa med demokrati och som de upplevde under Boris Jeltsins dagar.
Bara för att han säger det är det inte alls säkert Putin verkligen vill ha milda domar. Tvärtom misstänker jag att han ser stränga straff som ett sätt att demonstrera för sina motståndare att det kostar att sätta sig upp mot Kreml.
Ungefär som syftet med domarna mot den förre oligarken och affärsmannen Michail Khodorkovskij.
Att de skulle bli frikända är i det närmaste uteslutet. Av alla fall som tas upp i ryska domstolar är det bara en procent som leder till friande dom. Vilket säger det mesta om kvaliteten i den ryska rättvisan.
Hur det blir får vi veta senare i veckan.