Startsida / Inlägg

Romney bryter mot gyllene regel

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Den finns en grundregel när man väljer vicepresident kandidat.
Det ska vara en person som inte överglänser presidentkandidaten.
Med sitt val av Paul Ryan kan Mitt Romney kan ha brutit mot den regeln.

Att förstå varför han valt Ryan är inte svårt.
Ryan är allt det Mitt Romney inte är; en fullblodskonservativ, ideologiskt förankrad långt ut på högerkanten.
Därmed har Romney markerat mot de republikaner som menar att han bara bär på en konservativ fernissa och egentligen är en smygliberal som kommer att driva ungefär samma politik som Obama om han får flytta in i Vita huset.
Ryan ger Romney konservativ cred.
Men Ryan är också en mer karismatisk person än den rätt fyrkantige Romney som ogärna bjuder på sig själv och inte precis utstrålar social kompetens när han träffar andra människor.
Ryan är en långt mer engagerande talare.
Ryan har väldigt tydliga politiska åsikter. Vilket går stick i stäv mot Romney som gärna vill hålla alla dörrar öppna och sällan berättar exakt var han står i olika frågor.
Ryan är rent av en konservativ ideolog. 2010 lanserade han förslaget ”Vägkarta till Amerikas framtid” som går ut på att avskaffa det gigantiska budgetunderskottet med hjälp av kraftiga nedskärningar och sätta fart på ekonomin genom omfattande skattesänkningar.
Romneys strategi så här långt i valkampanjen har varit att prata väldigt lite om vad han själv ska göra för att få fart på ekonomin. Istället har han med stödet av en konstant hög arbetslöshet i ryggen hamrat in budskapet att Obama misslyckats och på så sätt försökt göra valet till en omröstning om Obamas brister.
Med Ryan öppnar han upp sig för våldsamma attacker från demokraterna. De inleddes i samma ögonblick som Romney offentliggjorde sitt val i lördags. Många demokrater jublade rentav när de fick höra att Ryan var vicepresident-kandidaten. De uppfattade det som en skänk från ovan till Obama.
Ryan (och nu även Romney) anklagas för att vilja avskaffa det begränsade sociala skyddsnät som mindre bemedlande amerikaner har, bland annat i form av Medicare. Och för att sänka skatterna för de rika.
Med Ryan i laget blir det lättare för Obama att använda skrämseltaktik.
Valet är förvisso också väldigt populärt hos republikanerna. På bara ett dygn hävdar Romneykampanjen att de fått in drygt 20 miljoner kronor i nya kampanjbidrag. Pengar är det nödvändiga smörjmedlet för varje amerikansk presidentvalskampanj. Säkert kan Ryan också ge lite ny energi till en rätt trött kampanj.
Många konservativa har inte riktigt velat acceptera att det blev Romney. De har hela tiden längtat efter en ny frälsare.
För Romney är risken att det i väljarnas ögon blir Ryan de vill ha som president snarare än Romney.

  • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB