Startsida / Inlägg

Här stoppar Kinas framtida ledare spekulationerna

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

En energisk handskakning sätter stopp för spekulationerna att Kinas nye tänkte ledare Xi Jinping skulle ha hamnat i onåd, vara allvarligt sjuk eller skadad.

Men ingen förklaring finns till två veckor av bortovaro och inställda möten.

Bilderna på när vicepresident Xi Jinping, som om några veckor väntas ta över som Kinas kommunistpartis nya ledare, träffar USA:s försvarsminister Leon Panetta får många att dra en suck av lättnad. Xi ser ut att vara avslappnad och vid god hälsa.

De sätter stopp för spekulationerna om att Xi Jinping skulle ha skadats allvarligt i en bilolycka arrangerad av anhängare till den skandaliserade partibossen Bo Xilai eller att Xi skulle ha drabbats av en svår sjukdom.

Att han träffar USA:s försvarsminister mitt under krisen med Japan om några strategiska öar visar att Xi knappast kan vara avpolleterad.
Med andra ord borde ledarskiftet i partiet och landets ledning vara ”on track”.

För två veckor sedan försvann Xi Jinping plötsligt från offentligheten. Han ställde in flera viktiga möten med utländska höjdare, bland dem USA:s utrikesminister Hillary Clinton. Det är mycket ovanligt och gav därför upphov till mer eller mindre vilda spekulationer.

Mindre ovanligt var att Kinas ledning inte med ett ord kommenterade Xi:s plötsliga frånvaro. Sekretess är tradition inom ledargarnityret.

Även om Xi nu visat sig återstår ett orostecken.

Något datum för kommunistpartiets kongress har ännu inte meddelats trots att den är tänkt att hållas i nästa månad.

Det tyder på att alla positioner ännu inte är tillsatta och att någon form av maktkamp fortfarande pågår. Men det behöver inte betyda att Xi:s tippade roll som ny partiledare och landets nye president är i fara.

Utmaningarna Kina står inför är många och svåra. Några årtionden av exempellös tillväxt bromsar in. Kinas säregna kapitalistiska modell ser ut att vara i behov av renovering. Exakt hur det ska gå till finns det olika åsikter om.

Modellen har byggt på en outtalad uppgörelse mellan den stora massan och ledningen. Så länge partiet levererar ökat välstånd går folket med på att ge upp en avsevärd del av sin frihet.

Nu har det börjat mullra i folkdjupet. Internetrevolutionen gör det allt svårare att stoppa missnöje och öppen debatt. Meningarna är delade inom partiet hur ledningen ska agera framöver. En falang vill reformera och modernisera den kinesiska modellen. En annan vill hålla fast vid partiets envälde.

Partikongressen – när den nu blir av – kommer förmodligen att visa vilken falang som vunnit striden och var Xi Jinping står nu när han inte längre är försvunnen.

 

 

  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Jenny Åsell och Mattias Kling
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB