Startsida / Inlägg

En mardröm om Israel dras in i Syrienkonflikt

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Det var alltid mer en fråga om när än om.

När Israel nu blivit indraget i Syrienkonflikten har de värsta farhågorna slagit in.

Hur illa kan det gå?

Än så länge handlar det ”bara” om att Israel avlossat varningsskott in i Syrien från sina positioner på de ockuperade Golanhöjderna. Detta sedan någon från de syriska sidan avlossat granateld mot de israeliska posteringarna.

Men med tanke på att Israel sedan kriget 1973 inte avlossat ett enda skott över gränsen så är det inte vilken skitsak som helst. Vapenstilleståndet mellan Syrien och Israel är ett av världens mest stabila.

Garanten för det har varit Bashar al-Assads enväldiga styre i Syrien. Ingen palestinier har haft modet eller förmågan att bryta stilleståndsavtalet.
Nu med ett Syrien i allt större kaos gäller inte gamla sanningar längre.

Någon försöker provocera Israel att ge sig in i Syrienkonflikten. Kanske i hopp om att det på något sätt ska kunna rädda al-Assads regim alternativ påskynda dess fall. Möjligheten finns också att striderna inne i Syrien av misstag lett till att granater skjutits över gränsen mot Israel.

Skottväxlingen är ytterligare ett tecken på hur det syriska inbördeskriget riskerar att spilla över till grannländerna. Eldstrider längs den turkiska gränsen förekommer redan så gott som dagligen. Turkiet har begärt att Nato ska stationera Patriotrobotar i Turkiet så att man ska kunna skydda sig mot granatattacker från Syrien.

Strider har pågått längs med gränsen mot Libanon.

Än så länge håller Israel huvudet hyfsat kallt men det kan ändras snabbt, särskilt om beskjutningen fortsätter och resulterar i israeliska förluster.

– Världen måste förstå att Israel inte kommer att sitta passivt inför attackerna mot oss, säger premiärminister Benjamin Netanyahu.

Dras Israel in i det syriska inbördeskriget kan det helt förändra konfliktens dynamik. I dag står olika muslimer mot varandra i inbördeskriget. Lägger sig Israel i kommer den judiska staten at fungera som en gemensam fiende för alla parter. Ingen vill ha Israel på sin sida. Åtminstone inte öppet.

FN:s generalsekreterare Ban ki-Moon uttryckte i dag stor oro över upptrappningen.

Parallellt med bråket i Golanhöjderna har palestinska grupper på Gazaremsan den senaste tiden trappat upp sin raketbeskjutning av södra Israel. Israel hotar att slå tillbaka ”med allt större intensitet”

Även om de beskjutningen från Gaza och Syrien inte har med varandra att göra visar de på nytt hur bräcklig och sårbar situationen är. Nytt våld kan blossa upp när som helst.

Raketbeskjutningar ledde ett tre veckor långt och blodigt krig i Gaza 2009-10.

 

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB