Startsida / Inlägg

En ny form av kallt krig

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

En ny form av kallt krig pågår mellan Ryssland och USA.

Det förs inte i första hand med vapenskrammel utan med lagboken som tillhygge

Inte med avgörande slag utan med många irriterande tjuvnyp som förpestar relationerna.

I dagarna röstar Ryssland igenom en ny lag som innebär att man kan neka inresa till amerikaner som behandlar sina ryska adoptivbarn på ett inhumant sätt. Men den ska också gälla amerikanska medborgare som varit involverade i fånglägret Guantanamo på Kuba och i behandlingen av den ryske vapenhandlaren Viktor Bout.

Lagen är ett direkt svar på den amerikanska Magnitskylagen som gör det möjligt för USA att utfärda inreseförbud för ryska medborgare som är inbladade i brott mot mänskliga rättigheter.

Sergei Magnitsky var advokat som avslöjade omfattande korruption inom makteliten och som dog i ryskt fängelse under mystiska omständigheter.

När Vladimir Putin igår höll sin årliga presskonferens med utländska journalister fick han frågan om vad han tyckte om den lag Duman är på väg att rösta igenom. Många trodde att han skulle bagatellisera den. Istället sa Putin att han tyckte lagen var ett lämpligt svar på USA Magnistky-lag.

Putin är väl medveten om att Ryssland inte kan konkurrera militärt med USA eller om rollen som supermakt. Men han vill ändå visa att han tycker väldigt illa om när USA och Västvärlden försöker läxa upp Ryssland.

Resultatet är en ny anda av fientlighet mellan de två länderna.

De hotar inte varandra med vapen och krig men sätter hela tiden käppar i hjulet för den andre. Det är som att USA fortfarande inte riktigt litar på Rysslands intentioner. Putin verkar ser USA-fientligheten som ett sätt att ”boosta” sin egen ställning på hemmaplan.

USA och andra västländer gett bidrag till ryska människorättsorganisationer under Putins styre. För några månader sedan deklarerade Putin att de ryska organisationer som tar emot pengar från utlandet måste registrera sig som utländska agenter.

Helt enkelt ett sätt för Putin att sätta stopp för den interna oppositionen mot honom. Fast han förklär det i andra ord.

– Direkt eller indirekt inblandning i vår interna politiska process är oacceptabelt, säger han. De som får pengar utifrån för att tjäna utländska intressen ska inte ägna sig åt politik i Ryssland.

Nyligen meddelade Ryssland att man inte tänker förlänga avtalet med USA om att säkra kärnvapen, biologiska och kemiska vapen från Sovjettiden. Ett avtal som anses avgörande för att förhindra kärnvapen eller kärnvapenmaterial att komma på avvägar och som löper ut nästa år.

USA anser att man agerar utifrån en vilja att se till att Ryssland inte faller tillbaka i Sovjetunionens totalitära styre. Men Putin ser det som inblandning i Rysslands interna angelägenheter.

Han flirtar gärna med dem som är nostalgiska över Sovjettiden då landet bemöttes som respekt och rankandes som en stormakt i klass med USA. De senaste åren har Ryssland kraftigt ökat sina militärutgifter.

Nyligen föreslog Putin att man skulle återinföra utmärkelsen ”Arbetets hjälte” som infördes under de tidiga sovjetåren för att öka produktionen.
På den internationella arenan har det kalla kriget redan återvänt. FN är åter förlamat när Ryssland flera gånger lagt in sitt veto eller hotat göra det mot försök att sätta stopp för Syriens diktator Bashar al-Assads slakt av sin egen befolkning.

Kommunismen är död. Men öst står återigen mot väst.

 

  • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Joakim Ottosson & Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB