Startsida / Inlägg

Japanval ökar risk för konfrontation med Kina

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Japanska stridsflygplan i luften i går för att mota bort ett kinesiskt plan.

Val på söndag i Japan.

Ingen bra kombination.

Opinionsmätningarna visar en klar seger för högerpartiet liberaldemokraterna och deras ledare Shinzo Abe. Ett parti som vill ge militären i Japan en större roll och samtidigt tänker driva en tuff linje mot Kina när det gäller omstridda öar.

Risken är stor för en farlig upptrappning av den territoriella dispyten med Kina över främst öarna Senkaku, av Kina kallade Diaoyu.

Abe har lovat att inte ge upp en millimeter av japanskt territorium samtidigt som Kina går på offensiven för att försöka etablera de facto-kontroll över ett antal omstridda öar utanför sin kust.

Nyligen köpte Japanska staten Senkaku-öarna av deras private ägare sedan en japansk högernationalist hotat att lägga ett bud på dem.

För första gången sedan andra världskriget är Japan på allvar på väg att bryta med sitt pacifistiska förflutna.

Abe vill skriva om Japans grundlag så att militären ska kunna agera mer fritt. Han vill också att Japan slutar be om ursäkt för sina krigsförbrytelser under andra världskriget. Den offentliga ursäkt som Japan gav 1993 för att man utnyttjat hundratusentals kvinnor från Kina och Korea som sexslavar vill Abe ta tillbaka.

Något som kommer att väcka ont blod hos de båda grannarna.

Abe har svängt allt längre högerut sedan han var premiärminister en kort period 2006-07. Tidigare i år besökte han Yasukunitemplet, en krigskyrkogård där många av Japans värsta krigsförbrytare ligger begravda.

Ett besök där uppfattas som en provokation mot grannländerna och ett brott mot den antimilitarism som dominerat Japan efter kriget.

Det enda tabuet som Abe inte verkar vara villig att ge sig på är förbudet för Japan att skaffa egna kärnvapen.

Japan bröstar upp sig i ett läge då Kina på allvar är på väg att etablera sig som en ny stormakt. Landets ekonomi är numera näst störst i världen efter USA och beräknas bli störst före 2020. I takt med att de kinesiska militärutgifterna ökar stiger också Kinas utrikespolitiska självförtroende.

Vilket märkts bland annat på att man nu mer aggressivt försöker få grannländerna att acceptera kinesisk överhöghet över ett antal öar med omgivande vatten. Undersökningar tyder på att det finns stora olje- och gasfyndigheter här.

Japan som tidigare var regionens ekonomiska stormakt har stagnerat de senaste 20 åren. Befolkningen blir allt äldre.

När demokraterna kom till makten för tre år sedan var det ett trendbrott. Liberaldemokraterna har styrt Japan under nästan hela efterkrigstiden.

Dödsstöten för vad som ser ut att bli demokraternas korta tid vid makten var den tsunami som drabbade Japan förra året. Regeringens hantering av den allvarliga kärnkraftsolycka som blev följden av flodvågen knäckte partiet.

En av de stora frågorna i valet är att avskaffa kärnkraften i Japan och hitta alternativa energikällor. Just nu är bara två av japans 54 kärnkraftverk igång.

 

  • Tjänstgörande redaktörer: Lina Thorén, Joakim Ottosson och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB