Startsida / Inlägg

Ställer Hillary upp 2016?

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Detta är den första artikel jag skriver i ämnet men bered er på att de blir många fler. Inte bara av mig utan hundratals andra skribenter.

Inte ens om hon ger ett klart besked att hon inte ställer upp kommer spekulationerna om Hillary Clintons presidentambitioner att upphöra.

Skälet är att väldigt många skulle vilja se henne som USA:s nästa president. Över 57 procent av amerikanska folket vill att hon ställer upp 2016 enligt en färsk opinionsmätning i Washington Post.

Rollen som utrikesministern har gjort henne till en mycket respekterad och folkkär politiker i USA. Eftersom hon sagt att hon ska sluta innan Obama om någon månad tillträder sin andra ämbetsperiod som president så undrar förstås alla vad hon ska göra istället.

Hillary fyllde visserligen 65 för en dryg månad sedan så hon skulle mycket väl kunna dra sig tillbaka och njuta av en tillvaro som pensionär. Hon har själv sagt att hon ska ägna tiden åt att sova ikapp, titta på bakprogram på tv och umgås med familjen.

Få tror att hon nöjer sig med det.

Hillary har ända sedan mycket unga år varit superambitiös. Som utrikesminister har hon hittills haft 395 resdagar och hunnit besöka 112 länder. Hon fortsätter sitt resande in i det sista. I dag är hon på Nordirland som del av en fyradagars Europaturné. Det tyder knappast på att hennes energi är slut och att hon plötsligt från ena dagen till den andra lägger sig på soffan med en pralinask i knäet.

Givetvis finns det annat hon kan göra än att ge sig in i ännu en stenhård och uttröttande valrörelse. Jag har läst spekulationer om att Obama skulle erbjuda henne en plats i Högsta domstolen nästa gång en stol blir ledig. Hon kan satsa på en välgörenhetsstiftelse. Hon kan föreläsa för sexsiffriga arvoden, i dollar.

Men eftersom hon själv – trots ständiga frågor – inte avfärdat spekulationerna om ett nytt försök att nå presidentposten så stärks misstanken att hon verkligen ställer upp 2016.

Den enskilt största faktorn som talar för det är hennes popularitet. Hon har helt enkelt en jättechans att vinna. Republikanerna är rejält stukade efter den senaste förlusten och har ingen självklar ”frontrunner” 2016 medan Hillary nästan garanterat skulle ta hem demokraternas nominering.

Hon vill garanterat bli historisk genom att bli den första kvinnan i USA på presidentposten. Hon har en unik politisk erfarenhet efter åtta år i Vita huset tillsammans med maken Bill. Hon har varit senator och nu utrikesminister. Ingen annan kandidat kan mäta sig med den.

Hon är en superkändis med förmågan att samla in de jättesummor som krävs för att kunna ställa upp.

Egentligen finns det bara ett skäl som talar emot och det är hennes ålder. Hillary fyller 69 år när nästa val hålls. USA:s hittills äldste president är Ronald Reagan som var nästan 70 år när han tillträdde. Snittåldern ligger annars runt 55.

Men kan Hillary övertyga om att hon är pigg och alert finns det inga formella hinder för en kandidatur.

Och så har hon ju Bill som ett extra kort i rockärmen.

 

  • Tjänstgörande redaktör: Jennifer Snårbacka, Mikael Hedmark, Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB