Startsida / Inlägg

USA och Europa på väg utför

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Nu har USA:s egen underrättelsetjänst fastslagit vad jag och många med mig misstänkt länge.

USA och Europa är på väg utför. Asien är på väg att ta över.

Framtidens krig kommer att handla om mat och vatten.

Fallgroparna är många när någon försöker förutspå hur världen ska se ut framöver. Rapporten ”Global Trends 2030” är ändå intressant eftersom den ger en bild av hur USA:s samlade underrättelsetjänster ser på världsutvecklingen.

Den starkaste trenden de ser är slutet på USA:s dominans, den enpoliga värld där USA sedan Berlinmurens fall varit ensam herre på täppan. National Intelligence Council – som tagit hjälp av USA:s 15 andra underrättelsetjänster och akademiker runtom i världen – tror ändå att USA kommer att vara den enskilt mäktigaste aktören på världsarenan fram till 2030.

Helt enkelt därför att det inte finns någon annan som kan ta över den rollen. Men Amerikas inflytande kommer stadigt att minska.

Inte bara USA:s för den delen. Man förutspår att de ekonomiska problemen kommer att fortsätta i Europa med minskande inflytande som följd.

Detsamma gäller Ryssland och Japan. I dag står Japan, USA och Europa för 56 procent av världens inkomster. 2030 kommer det att vara mindre än hälften.

”En återgång till den starka tillväxten och den snabba globaliseringen före 2008 verkar osannolik, åtminstone de närmaste tio åren”, skriver författarna.

Vinnare är istället ett antal folkrika stater som i dag befinner sig i gränslandet mellan modernt industriland och utvecklingsland. Som Egypten, Indonesien, Iran, Mexiko, Sydafrika, Turkiet, Colombia, Indien och Nigeria.

Rapporten förutspår att Kina går om USA som världens största ekonomi inom några år. Men att Kinas ekonomi och globala inflytande kommer att växa långsammare framöver. Något författarna fruktar ska leda till ett mer aggressivt och ängsligt Kina.

En annan trend är att enskilda individers och organisationers makt ökar på staternas bekostnad. Mycket på grund av att världens medelklass kommer att växa explosionsartad de närmaste decennierna. Från en miljard i dag till tre miljarder 2030.

Totalt ökar världens befolkning från 7 till 8,3 miljarder. Samtidigt som alltfler flyttar in till städerna. Det sätter en enorm press på jordens resurser.

Efterfrågan på mat ökar med 35 procent med stigande priser som följd. Ännu större blir kampen om färskt vatten. Så stor att det kan bli en av huvudanledningarna till nya krig.

Lägg till det alla problem klimathotet kan föra med sig.

Framtidsvisionerna är numera sällan några positiva historier. Men på något sätt lever världen ändå vidare.

 

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB