Startsida / Inlägg

Större chans för Obama att lyckas

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Hans andra period som president kan bli en betydligt behagligare resa än de första.

Borta är förväntningarna på att Barack Obama ska åstadkomma underverk.

Med mer normala krav har han större chans att skriva in sig i historieböckerna.

När Obama svärs in i dag kommer hundratusentals människor att fylla The Mall, parken mellan kongressbyggnaden och Vita huset. Det kommer att bli hysteriskt men en detalj kommer att saknas.

Den där närmast religiösa känslan av att Obama är en nedstigen messias som ska frälsa världen från all ondska och orättvisa. När det några månader efter att han svors in första gången visade sig att Obama var en människa som alla andra utan övernaturliga förmågor slog besvikelsen till.

Fyra år senare är det ingen som kommer att bli besviken.

Förväntningarna på Obama har skruvats ner rejält. Så mycket att de egentligen inte är större än på vilken president som helst. Så de närmaste fyra åren har han chansen att överraska positivt och bli en president som höjer sig över mängden.

Men då får han inte väja för de stora ödesfrågorna.

Att han ska avsluta kriget i Afghanistan är i det närmaste redan avbockat i att göra-listan trots att det inte ska vara uppfyllt förrän i slutet av 2014. En framgång där räcker inte.

Tre andra frågor har större potential att göra Obama historisk för mer än att han är USA:s första svarta president.

* Klimathotet. Tillsammans med Kina står USA för nästan hälften av världens koldioxidutsläpp. Ändå är det många amerikaner som helt ignorerar klimathotet. USA är ett av de länder som bromsar mest för att få igenom tvingande åtgärder på internationell nivå ska kan bromsa jordens uppvärmning.

Här kan Obama göra en avgörande insats som bryter förlamningen och på allvar tar itu med klimathotet. Men det blir tufft. Många kongressmän ifrågasätter att hotet ens existerar. Inte ens efter stormen Sandy är det säkert att amerikanerna är mogna för en genomgripande klimatreform.

* Iran:s kärnvapen. För en amerikansk president är invasion och bombplan en normal umgängeston med trilskande länder. Lyckas Obama lösa den svåra frågan om hur Iran ska hindras från att skaffa kärnvapen utan att skicka en armada av bombplan – och samtidigt övertala Israel att avstå – har han gjort en historisk insats och förmodligen undvikit ett nytt stor krig i Mellanöstern med svåröverblickbara följder.

Dessutom bryter han på ett hälsosamt sätt mot en farlig tradition.

* Invandring. USA har alltid varit invandrarnas förlovade land. För första gången på årtionden grumlas den bilden av främlingsfientliga stämningar. Plötsligt är de tolv miljoner illegala invandrare som finns i USA ett oönskat problem istället för en tillgång. Många riskerar att kastas ut trots att de bott i USA i årtionden. Nya lagar behövs som reglerar invandringen och löser problemet med de illegala invandrarna på ett humant sätt.

Här har Obama kanske störst chans att lyckas. I senaste valet blev det väldigt tydligt för republikanerna att ett huvudskäl till att de misslyckades att ta presidentposten var att nästan tre av fyra latinoväljare valde Obama, den snabbast växande befolkningsgruppen i USA.

Republikanerna måste framstå som mer invandrarvänliga om de ska han en chans i framtiden.

En amerikansk president har normalt begränsad tid att åstadkomma något under den andra ämbetsperioden. han blir snabbt en så kallad ”lame duck”. Nu är Obamas popularitetssiffror rätt bra samtidigt som förtroendet för kongressen är rekordlågt. Kanske ger det Obama lite extra tid.

Kanske lyckas han till och med infria något av de brutna löftena från sina första fyra år. Som att stänga terrorfängelset på Guantanamo.

 

  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen och Alex Rodriguez
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB