Startsida / Inlägg

Mord visar hur bräcklig arabiska våren är

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Mordet på vänsterpolitikern Chokri Belaid visar hur bräcklig den arabiska vårens vinningar är. Även i landet där den kommit längst.

Nu fylls gatorna åter av demonstranter och våld i den värsta krisen redan revolutionen.

Reaktionerna på mordet har varit våldsamma. Lärare, advokater och domare inledde en två dagars strejk i protest. Flera oppositionspartier har sagt att de lämnar koalitionsregeringen. En gerealstrejk har utlysts till imorgon.

Motståndare till den islamistdominerade nya regeringen har tagit till gatorna för att protestera mot vad som i praktiken var en avrättning av en av regimens främsta kritiker.

Belaid sköts från när håll med flera skott av en ensam revolverman utanför sitt hem i Tunis. Mördaren försvann sedan på en väntande motorcykel. Polisen har inga spår men många i oppositionen anklagar regeringspartiet Ennahda för att ligga bakom. Partiets högkvarter attackerades me brandbomber.

Militären satte in stora styrkor i centrala Tunis inför förväntade bråk. En polis dödades när stenkastning utbröt i huvudstaden. Staden Gafsa utbröt kravaller där folkmassan kastade bensinbomber och polisen svarade med tårgas.

Belaid var en stark kritiker av islamisterna som tog makten efter valet i somras.

Men även inom Ennahda verkar man vara skärrad av mordet.

Premiärministern Hamadi Jebali meddelade i ett tv-sänt tal i går kväll att han tänker upplösa regeringen och ersätta den med ”kompetenta medborgare utan partitillhörighet”. En teknokratregering fram till nya val ska hållas i sommar.

Åsikterna verkar dock vara delade inom partiet. Ennahdas andreman hävdar att Jebali inte konsulterat övriga i partiledningen och att han motsätter sig en upplösning av regeringen.

En tydlig spricka i maktpartiet inför öppen ridå.

Händelserna i Tunisien är ännu en påminnelse om hur bräckliga den arabiska vårens demokratiska landvinningar är. Överallt finns det krafter som vill vrida klockan tillbaka. Varje steg framåt följs av ett bakåt.

Vi ser det också i Egypten där president Mursi tillämpar lika repressiva metoder som sin företrädare diktatorn Hosni Mubarak.

Tunisien är det land där den arabiska våren startade och också den stat där landvinningarna varit störst. Men precis som i övriga länder är det partier med islamistiska förtecken som fått mest inflytande. I Tunisien handlar det om en mildare form av islamism än i Egypten och Libyen men motståndarna är ändå misstänksamma och kritiska mot hur de nya grundlagarna ser ut.
Framförallt gäller det kvinnans frihet.

De starka reaktionerna på mordet är också ett resultat av att den folkliga revolutionen inte lett till några förbättrade levnadsvillkor. Arbetslösheten är fortfarande stor, särskilt bland ungdomar. Det var den usla ekonomin lika mycket som bristen på frihet som från början utlöste revolten.

Tålamodet med de nya makthavarna är litet.