Assad vill inte låta FN leta efter kemvapen
avPå Cypern sitter ett team från FN redo att undersöka om kemiska vapen används i inbördeskriget i Syrien.
Under ledning av svensken Åke Sellström är de beredda att resa in i Syrien inom mindre än 24 timmar.
Förgäves. Regimen vägrar att ta emot dem.
Ändå är det Syrien som begärt att FN ska skicka en opartisk grupp för att undersöka om det var kemiska vapen som dödade ett antal bybor i Khan al-Assal för några veckor sedan.
Problemet är att diktator Bashar al-Assad bara vill att FN-inspektörerna ska få undersöka det specifika fall som regimen begärt.
Oppositionen vill att FN undersöker ett antal andra händelser där man misstänker att regeringstrupper använt massförstörelsevapen.
Där sätter regimen stopp.
Den 19 mars dog ett dussintal bybor av vad som kan ha varit kemiska vapen. Regimen hävdade att oppositionen låg bakom attacken medan rebellerna anklagade Assads styrkor.
President Obama som samtidigt befann sig på sitt första besök i Israel lovade att det internationella samfundet skulle gå till botten med vad som hänt. Om det visar sig att regimen använt kemiska vapen anser Obama att regimen ”passerat en röd linje” och att det innebär konsekvenser.
Exakt vad gick han inte in på men vad rebellerna hoppas är att USA ska ingripa militärt i Syrien för att störta diktatorn.
Föga förvånande visar det sig nu att det inte blir lätt för Obama att uppfylla sitt löfte.
Om inte Syrien släpper in utländska inspektörer blir det mer eller mindre omöjligt att reda ut vad som hänt. Vittnen måste intervjuas, överlevande undersökas och prover tas.
Istället kommer anklagelser och motanklagelser att fortsätta slungas mellan parterna. Rebellerna har inte tillgång till kemiska eller biologiska vapen. I så fall måste de ha plundrat något av regeringssidans förråd.
Det känns som världen befinner sig i lite samma läge som när FN efter Kuwaitkriget och inför invasionen av Irak begärde att få skicka inspektörer till Irak för att se om Saddam Hussein talade sanning när han hävdade att Irak inte förfogade över kärnvapen eller andra massförstörelsevapen.
Inspektioner som resulterade i ett avancerad katt- och råttalek mellan Saddams regim och vapeninspektörerna.
De fick inte alltid besöka de byggnader de ville, inte intervjua de vetenskapsmän de ville träffa. Känslan var att irakierna dolde något. Men i slutändan hittade inspektörerna inga massförstörelsevapen inför Irakkriget 2003.
Att Syrien har kemiska och biologiska vapen är ingen hemlighet. Västvärlden tror sig ha koll på var de finns men regimen uppges ha flyttat dem flera gånger. Fruktan är att Assad när han är trängd ska frestas att använda vapen som en sista utväg.
Därför vill han inte ha några FN-inspektörer som snokar.
En av dem som var under Irakinspektionerna var den svenske kemvapenexperten Åke Sällström. Nu är han chef för inspektionsstyrkan som sitter och väntar förgäves på Cypern.
Det måste vara en märklig deja vu-upplevelse.