Iran närmare kärnvapen
avIran kan snabbare skaffa sig kärnvapenkapacitet än man tidigare trott.
Landet håller på att byta ut sina centrifuger till maskiner som kan anrika uran flera gånger snabbare än de gamla.
Det ökar risken att Israel gör allvar av sitt hot att flygbomba Irans kärnanläggningar.
Situationen är just nu mycket märklig. Förhandlingarna mellan Iran och sex länder (USA, Ryssland, Kina, Storbritannien, Frankrike och Tyskland) har den senaste månaden återupptagits efter att ha legat nere i flera år.
Förhandlingar som handlar om hur Iran ska förmås att upphöra anrika uran eller kunna garantera att de inte använder anrikningen för att tillverka kärnvapen.
Samtidigt erkänner Iran att man är i färd med att byta ut sina 12 000 gamla centrifuger mot moderna maskiner. 3 000 är redan utbytta och kommer inom kort att producera anrikat uran. De anrikar 2-5 gånger snabbare än de gamla.
Det är en örfil i ansiktet på länderna man förhandlar med.
Inspektörer från FN:s atomenergiorgan IAEA besöker regelbundet flera av Iran kärnanläggningar. Diplomater uppger för nyhetsbyrån AP att inspektörerna i Nantanz räknat till flera hundra av de nya moderna maskinerna som kallas IR-2m.
Om de nya siffrorna stämmer innebär det att Iran mycket snabbare än man tidigare trott lyckas anrika tillräckligt med uran för att åtminstone i teorin kunna producera kärnvapen.
Den nya informationen kommer att oroa framförallt Israel och USA. Båda har sagt att de omöjligt kan acceptera ett Iran med kärnvapen. Israel har inte gjort någon hemlighet av att man är beredd att flygbomba landets kärnanläggningar för att hindra Iran från att nå den kapaciteten.
Israel har tidigare sagt att bombningar kan genomföras så tidigt som i sommar om inte Iran upphör med anrikningen. Rimligen ökar nu risken för ett israeliskt anfall.
Många tror att det redan hade kommit om det inte vore för att USA:s president Barack Obama kraftfullt vädjat till premiärminister Benjamin Netanyahu att låta bli och ha lite mer tålamod.
USA vill först uttömma alla diplomatiska möjligheter. Samtalen i Kazakstan är en av dessa.
USA har ännu inte reagerat på de nya uppgifterna.
För President Obama är Irans eventuella kärnvapen ett stort problem. Han vill inte bomba och därmed riskera att starta ett storkrig i Mellanöstern. Men han kan inte heller stillatigande se på om prästdiktaturen verkligen utvecklar kärnvapen. Då öppnar han sig för republikanska attacker och backar från sina egna uttalanden om att ”all options are on the table”.
Iran hävdar att man anrikar enbart för fredliga syften och inte har några planer på att skaffa sig kärnvapen. Men Iran har bara ett enda kärnkraftverk och centrifuger för att producera betydligt mer bränsle än vad som behövs för den anläggningen.
Iran kan inte ha undgått att notera de senaste veckornas krigsskrammel mellan Nordkorea och omvärlden, framförallt USA. Där står det tydligt klart att Nordkorea behandlas med silkesvantar just för att de har kärnvapen. Ingen vill mucka med ett land om man riskerar att bli attackerat med bomber som på ett ögonblick kan utplåna stora städer.
Eftersom Iran känner sig mobbat av västvärlden måste det framstå som lockande att skaffa sig samma livförsäkring som Nordkorea.