Startsida / Inlägg

Därför undviker Obama sitt andra hemland

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Obama landar i kväll i Afrika.

En kontinent presidenten trots sina släktförbindelser försummat sedan han blev president.

På resan undviker han medvetet sitt andra hemland Kenya. Halvsyskonen får inget besök.

Obama ska i tur och ordning besöka Senegal, Sydafrika och Tanzania. Tajmingen för resan kunde ha varit bättre på många sätt.

I Sydafrika riskerar hans besök att helt överskuggas av nationalhelgonet Nelson Mandelas sjukdom. Den 94-årige Mandela ligger för döden. Han har legat på sjukhus i flera veckor. Tillståndet betraktas som fortsatt kritiskt. Med tanke på hans ålder kan livslågan slockna när som helst.

När det sker kommer hela landet att stanna upp och sörja på ett sätt som nog ingen kan föreställa sig. Mandela är torts allt mannen som avskaffade det hatade rasåtskillnadssystemet apartheid och ledde en fredlig övergång till svart styre.

Det finns de som tycker att Sydafrika borde ställa in Obamas besök med tanke på Mandelas hälsotillstånd. Men president Jakob Zuma har viftat bort alla sådana invändningar.

– Man stoppar inte ett sånt besök för att någon är sjuk, säger Zuma.
Vilket inte hindrar att Obamas besök kommer att påverkas om Mandela dör medan han är i Sydafrika.

Dålig tajming nummer två gäller Kenya, det land som väldigt tydligt lämnats utanför Obamas resrutt.

Obamas pappa kom från Kenya och presidenten har fortfarande många släktingar där, bland annat ett antal halvbröder och halvsystrar. Obama har tidigare lovat att han ska besöka Kenya under sin tid som president. Men nu har Kenya ställt till det för sig.

Trots att Uhuru Kenyatta sedan en tid tillbaka är åtalad vid Internationella brottmålsdomstolen i Haag för brott mot mänskligheten så valde Kenyas folk honom till president tidigare i år.

USA är bland de länder som till en följd av detta beslutat att kraftigt dra ner på det offciella utbytet med Kenya. Kenyatta är åtalad för att ligga bakom massmord på politiska motståndare i samband med valet 2007.

I nuläget är det politiskt omöjligt för Obama att besöka Kenya hur gärna han än skulle vilja.

Problemet kan bli långvarigt. Rättegången mot Kenyatta börjar först i augusti och väntas ta lång tid. I praktiken krävs en frikännande dom eller att Kenyatta åtminstone tillfälligt lämnar sin post för att Obama med gott samvete ska kunna besöka Kenya.

Trots sina rötter i Kenya har Obama inte ägnat Afrika särskilt mycket kraft. Det här är hans första rundresa på kontinenten sedan han flyttade in i Vita huset. Den väntas inte resultera i några stora initiativ.

Kina ägnar mycket pengar och kraft på att säkra naturtillgångar i Afrika och bygga långvariga relationer. Det borde vara dags för Obama att på allvar ta upp kampen.

Faktum är att Obama ligger i lä rejält jämfört med båda sina föregångare.
George W Bush lanserade ett stor program för att ge fler än fyra miljoner afrikaner tillgång till bromsmediciner mot HIV.

Clinton var den förste amerikanske president som gjorde mer än en resa till Afrika. Han lät avskaffa en rad handelshinder och blev dessutom personlig vän med Nelson Mandela.

Så trots sin hudfärg är Obama än så länge bara nummer tre bland amerikanska presidenter på många afrikaners topplista.

En och annan kommer förmodligen också att lyfta på ögonbrynen åt kostnaden för Obamas veckolånga tripp. Ansedda tidningen Washington Post har räknat ut att kalaset går på mellan 400 och 700 miljoner kronor. Inga summor ges officiellt.

Transportplan ska leverera 54 fordon varav 14 limousiner från USA. Här finns tre lastbilar med skottsäkert glas som ska sättas upp vid de hotell där Obama och hans familj ska bo.

Hundratals agenter från Secret Service ska placeras ut på känsliga platser och ett krigsfartyg med ett fullt utrustat akutsjukhus ska stationeras i området som en extra säkerhetsåtgärd.

När presidenten reser så kostar det.

 • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB