Oroande signaler från Kina
avI hysterin kring en förväntad attack mot Syrien försvinner andra oroande konflikter från världens medvetande.
Men inte från verkligheten.
Relationerna mellan Kina och Japan är så infekterade att Kinas nytillträdde president vägrar att träffa Japan premiärminister under det kommande G20-mötet.
Vitsen med toppmöten som G20 är att världens ledare ska få tillfälle till personliga diskussioner med varandra.
”Korridorträffarna” vid sidan av det officiella programmet är då de verkligt viktiga besluten fattas och tillfället då statscheferna kan känna varandra på pulsen.
Därför är det minst sagt oroande när det kommer signaler från Kinas nye president Xi Jinping att han inte tänker gå med på något personligt möte med Japans relativt färske premiärminister Shinzo Abe. Kina hävdar att Japan ”inte är seriöst” i sina försök att förbättra relationerna.
Skälet till det usla samarbetsklimatet är tvisten om den i princip obebodda ögruppen Senkaku (japanernas namn) eller Diaoyus som Kina kallar den.
Konflikten har legat och puttrat i årtionden men hettade till rejält i september förra året.
Sedan dess har skärmytslingarna mellan fiskebåtar och krigsfartyg från de båda länderna avlöst varandra. Extra kärvt har det blivit sedan den japanska staten köpte tre av de fem öarna.
Högerledaren Shinzo Abe tillhör inte heller Beijings favoriter. Han tyckte det var fel av Japan att officiellt be om ursäkt för krigsförbrytelser i Kina före och under andra världskriget. Många av hans anhängare kräver att ursäkten ska tas tillbaka.
Xi Jinping anses vara en mer modern kinesisk ledare och dessutom rätt influerad av väst. Det tycks inte hjälpa i det här fallet.
Snacket om att han vägrar träffa Abe under G20-mötet i St Petersburg om en dryg vecka är inget löst skvaller. Biträdande utrikesministern Li Baodong läxade nyligen inför reportrar i den kinesiska huvudstaden upp Japan. Han anklagade grannlandet för ”provokationer”.
– Under nuvarande omständigheter finns ingen grund för några samtal, slog Li fast.
Så länge Japan inte ”accepterar historiska fakta” eller ”vidtar konkreta åtgärder för att ta bort hinder för ett avtal om öarna” blir det enligt Li inga samtal.
Detta trots att Japan låtit förstå att man förväntar sig ett möte mellan de två ledarna i St Petersburg.
Att den kommande supermakten Kina hamnar i öppen konflikt med en av världens största ekonomier och dessutom en nära allierad till USA är inte särskilt hälsosamt för världsfreden.
Särskilt inte när det finns gott om brandhärdar på andra ställen i världen som måste släckas.